Hlavní obsah

Inflace ve Španělsku rostla nejrychleji za více než rok

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Spotřebitelské ceny v krizí sužovaném Španělsku vylétly v říjnu nejrychlejším tempem od května 2011. Znamená to další zvýšení životních nákladů pro obyvatele této pyrenejské země a zároveň další ránu pro naděje na hospodářské oživení, jak informovala agentura Reuters.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Španělská vlajka nad madridskou centrální bankou

Článek

Podle tamního statistického úřadu činila meziroční inflace 3,5 procenta. „Otázkou zůstává, zda jsme dosáhli stropu nebo ne,“ nechal se slyšet ekonom Jose Luis Martinez ze společnosti Citi.

Na růstu inflace se podle něj podstatnou měrou podílelo zářijové zvýšení daně z přidané hodnoty z 18 na 21 procent, které provedla vláda v čele s premiérem Marianem Rajoyem. Je to pokus o snížení veřejného schodku, který má Španělsko jeden z nejvyšších v rámci 17členné eurozóny.

Ve Španělsku rostou nebývalým způsobem náklady na bydlení a naopak slábne domácí poptávka. Země se nachází ve druhé recesi za poslední tři roky a nezaměstnanost se dostala nad 25 procent. To znamená, že každý čtvrtý Španěl je bez práce.

Na středu je ohlášena masivní generální stávka, kterou svolaly dvě největší odborové organizace v zemi. Půjde už o druhý takovýto protest za necelý rok, co je v čele země vláda s premiérem Rajoyem.

Sebevražda kvůli vystěhování

Zemí otřásla před několika dny sebevražda třiapadesátileté ženy v baskickém městě Barakaldo, která skočila z balkonu ve čtvrtém patře. Hrozilo jí totiž, že kvůli neschopnosti splácet přijde v exekuci o střechu nad hlavou a skončí na ulici. Od roku 2008 bylo nuceno se vystěhovat zhruba 400 000 rodin.

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos v souvislosti s tím přislíbil, že se zasadí o to, aby se podobné případy už nestaly. Podobné prohlášení vydala i Asociace španělských bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám