Hlavní obsah

Inflace v eurozóně dosáhla pěti procent, úroky se zvyšovat nemají

Míra inflace v eurozóně v prosinci vystoupila na rekordních pět procent, zatímco v celé Evropské unii se dostala v průměru na 5,3 procenta. Ve své zprávě to ve čtvrtek oznámil evropský statistický úřad Eurostat. V České republice vzrostly ceny ještě více, inflace činila 5,4 procenta. Nejvíce k růstu cen opět přispěly energie, dražší ale byly například i služby.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V listopadu byla míra inflace v eurozóně na 4,9 procenta a v celé Unii na 5,2 procenta. O rok dříve, tedy v prosinci 2020, byla eurozóna ještě v deflaci. Ta činila minus 0,3 procenta. Míra inflace v EU před rokem činila 0,3 procenta.

Proti listopadu se ceny v eurozóně zvýšily o 0,4 procenta. V EU pak meziměsíční růst činí 0,5 procenta.

Nejnižší míru inflace měla v prosinci Malta, kde činila 2,6 procenta, dále Portugalsko (2,8 procenta) a Finsko (3,2 procenta). Naopak nejvyšší byla míra inflace v Estonsku (12,0 procenta), v Litvě (10,7 procenta) a v Polsku (8,0 procenta). Ve srovnání s listopadem se roční míra inflace snížila v sedmi členských státech, ve dvou zůstala beze změn a v osmnácti se zvýšila.

Nejvíce v prosinci k růstu míry inflace v eurozóně přispěly ceny energií, jejichž podíl na růstu činil 2,46 procentního bodu. Následovaly služby (+1,02 bodu), neenergetické průmyslové zboží (+0,78 bodu) a kategorie potraviny, alkohol a tabák (+0,71 bodu).

Inflace může dosáhnout dvouciferných hodnot, odhaduje ČNB

Ekonomika

Růst spotřebitelských cen zatím Evropská centrální banka (ECB) nehodlá řešit zvýšením úrokových sazeb, které jsou v eurozóně nulové, neboť inflaci považuje za dočasnou.

Podle Tomáše Volfa ze společnosti Ciftin je ale možné, že ECB bude toto stanovisko muset ještě letos přehodnotit. „Vývoj cen v posledních měsících může mnohé změnit a slovní intervence o tom, že je ECB připravena bojovat s inflací velmi tvrdě, až přijde správný čas, nejspíš nebudou stačit,” myslí si Volf a zároveň podotýká, že to samé už udělal americký FED, který půjde se sazbou nahoru v březnu.

Šéfka ECB: Inflace poleví

Podle prezidentky ECB Christine Lagardeové ale není třeba jednat tak rázně. Inflace se totiž bude letos postupně snižovat, neboť poleví hlavní důvody, které k růstu cen přispívají, tedy drahé energie a problémy v dodavatelských řetězcích.

V eurozóně a v USA je navíc jiná ekonomická situace, řekla Lagardeová. „Cyklus hospodářského oživení v USA je o něco dál, než je tomu v Evropě. My proto máme pádné důvody k tomu, abychom nejednali tak rychle a tak rázně, jako to můžeme teď očekávat od Fedu,” poznamenala.

Inflace v USA je nejvýše za posledních 40 let

Ekonomika

Upozornila také, že i míra inflace je v USA vyšší než v Evropě. V USA v prosinci vystoupila na sedm procent, což je maximum za téměř 40 let. V eurozóně byla v listopadu na pěti procentech, což byla nejvyšší hodnota za 20 let, respektive od zavedení eura.

Reklama

Výběr článků

Načítám