Hlavní obsah

Inflace v EU zrychluje, české zdražování je čtvrté nejvyšší

Průměrná meziroční inflace v Evropské unii (EU) v dubnu zrychlila na 2 procenta z březnových 1,7 procenta. Ve středu to uvedl statistický úřad Unie Eurostat. Inflace v Česku je čtvrtá nejvyšší z celé EU a činí 3,1 procenta.

Foto: Novinky

Spotřebitelská inflace v EU

Článek

V eurozóně meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil z březnových 1,3 procenta na 1,6 procenta. Cílem Evropské centrální banky (ECB) je udržet růst cen pod dvěma procenty.

Z členských států celé sedmadvacítky ceny nejrychleji rostou v Maďarsku o 5,2 procenta. Následují sousední Polsko s inflací 5,1 procenta a Lucembursko s meziročním růstem cen o 3,3 procenta.

Česká inflace čtvrtá nejvyšší

V Česku inflace dosáhla 3,1 procenta, a je tak čtvrtá nejvyšší v EU. Česká národní banka (ČNB) od prosince 2005 cílí na dvouprocentní inflaci, má ale takzvané toleranční pásmo mezi jedním a třemi procenty.

„Inflace se vrátila nad horní hranici tolerančního pásma ČNB, a je dokonce i nad prognózou centrální banky. Je přitom pravděpodobné, že se v blízkosti trojky bude držet i nadále,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Češi se musí připravit na zdražování. Téměř všeho

Ekonomika

„Ani centrální banka totiž s letošní inflací už v podstatě nemá šanci nic udělat, a ta se proto bude soustředit na splnění svého cíle v roce 2022, které zatím nijak ohroženo není,” dodal.

Deflace v Řecku a Portugalsku

Pojem inflace označuje růst cenové hladiny. Pokud dochází k poklesu cenové hladiny, hovoříme o deflaci. Tento jev statistici aktuálně pozorují ve dvou zemích EU. V Portugalsku ceny klesly meziročně o 0,1 procenta a v Řecku o 0,1 procenta.

Velmi nízká je inflace na Maltě, kde meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu dosáhl 0,1 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám