Hlavní obsah

Ceny se utrhly ze řetězu, inflace v září už atakovala pět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Inflace pokračuje ve zrychlování. V září tak spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 4,9 procenta. Ve srovnání s letošním srpnem byly o 0,2 procenta vyšší. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zveřejněných v pondělí.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Článek

Jak uvádí ČSÚ na svých stránkách, při vyjadřování míry inflace „jsou často uváděna různá čísla, která, i když rozdílná, jsou správná”.

Vedle meziročního srovnání jde také o změnu průměrné cenové hladiny za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců. Takto vyjádřená míra inflace k září činila rovná tři procenta.

I to je problém pro Českou národní banku (ČNB). Ta si stanovila inflační cíl dvě procenta. Zároveň existuje takzvané toleranční pásmo od jednoho do tří procent, v němž se centrální banka snaží meziroční inflaci udržet. I proto před nedávnem sáhla k bezprecendentnímu skokovému zvýšení úrokových sazeb.

Zdražuje se nejvíc za 13 let, inflace překonala očekávání

Ekonomika

Vedoucí oddělení spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá konstatovala, že meziroční růst cen byl zaznamenán ve většině sledovaných položek. „Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti,“ řekla.

Meziročně vzrostly ceny také polotučného trvanlivého mléka o 7,3 procenta, olejů a tuků o 14 procent a zeleniny o 6,9 procenta. Ceny stravovacích služeb stouply o 5,5 procenta, zatímco ceny zemního plynu klesly o 4,7 procenta.

Inflace v eurozóně je nejvyšší za 10 let, mohou za to energie

Ekonomika

Ceny ještě porostou

Podle hlavního ekonoma skupiny Roklen Pavla Peterky tempo růstu cen nepřekvapilo. „Tyto hodnoty růstu cen v České republice nejsou zdaleka konečné a v Roklen očekáváme jejich pokračující růst minimálně do začátku dalšího roku, kde začne do měření cenové hladiny promlouvat vyšší srovnávací základna z letošního roku,” uvedl.

„Za růstem inflace stojí silné globální proinflační faktory stejně jako specifické faktory pro Českou republiku, jako například přehřívající se trh práce a přelévání proinflačních tlaků do dalších sektorů ekonomiky,” doplnil.

Viceguvernér ČNB Marek Mora: Úroky jsme museli zvednout, inflace poroste

Ekonomika

„V září na růst inflace tlačil především sektor bydlení, který se ve spotřebním koši projevuje skrze kategorii imputovaného nájemného. V České republice přetrvává významný nedostatek na trhu s bydlením, který se přelévá do jedněch z nejvyšších růstu cen bydlení v Evropě. Zároveň roste, i když nižším tempem, cena nájemního bydlení,” dodal Peterka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám