Hlavní obsah

Inflace atakuje tři procenta, brambory za rok zdražily o 67 procent

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zrychlil na 2,7 procenta, v lednu to bylo 2,5 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Mezi lednem a únorem ceny vzrostly o 0,2 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,2 procenta. Vliv na to měl i růst cen zeleniny, kdy například u brambor šlo o téměř 10 procent,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

„Cena kilogramu brambor byla nejvyšší od června 2013. Meziročně ceny zeleniny vzrostly o 24,2 procenta,“ dodala.

Brambory zdražily o 67 procent

Ceny brambor oproti loňskému únoru vzrostly o 67,2 procenta. V lednu přitom meziroční nárůst činil 55,9 procenta. Naopak ceny vajec oproti loňskému únoru klesly o 14,7 procenta. Meziroční zlevnění však bylo v lednu o 7,7 procentního bodu menší.

Elektřina za rok zdražila o 8,9 procenta. Lihoviny byly v únoru o 4,5 procenta dražší než před rokem a cena piva za rok vzrostla o 2,5 procenta.

Inflace ještě půjde nahoru

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela zrychlování inflace není u konce. „Inflace by měla ještě růst, když její vrchol očekáváme v březnu a dubnu, kdy by se měla vyšplhat až ke 2,9 procenta,” uvedl.

„Zrychlení očekáváme u cen potravin a konec zlevňování by měl nastat i na benzínových pumpách. V dalším průběhu roku by ale inflace měla velmi pozvolně zpomalovat směrem ke dvěma procentům,” dodal.

Silná inflace je podle Zeisela signálem pro ČNB, aby zvyšovala úrokové sazby.

Anketa

Dotklo se vás za poslední rok zdražování?
Ano
94,2 %
Ne
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2110 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám