Hlavní obsah

Hušák skončil v čele Sazky a přišel o výhody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dlouholetý generální ředitel loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák v úterý ve své funkci skončil. Odvolal jej insolvenční správce společnosti Josef Cupka a zakázán mu byl i vstup do některých prostor sídla. Cupka také Hušákovi zatrhl nadstandardní požitky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aleš Hušák

Článek

Informovala o tom Cupkova mluvčí Lenka Tichá. Sazka je od minulého pondělí v konkurzu. Protože Hušák odmítl odvolání převzít osobně, bylo svěřeno k doručení poště.

O omezení vstupu do sídla firmy rozhodl výkonný šéf týmu insolvenčního správce Marek Biely, povolil mu  jen přístup do přísně vymezených prostor sídla společnosti.

Dále pak Cupka Hušákovi omezil většinu nadstandardních požitků, které vyplývají z jeho manažerské a pracovní smlouvy. „Na základě právní analýzy správce shledal, že většina z nich byla poskytována v rozporu s dobrými mravy a to zejména za situace, kdy Sazka je v insolvenci právě vinou nekompetentních manažerských rozhodnutí,“ uvedla Tichá.

"Co se týče mého údajného odvolání z funkce generálního ředitele Sazky, rád bych sdělil, že zatím nic takového nemám v ruce. Zároveň je potřeba mít na vědomí, jak se celá záležitost má z hlediska zákona a zákoníku práce. Především si ale dovoluji připomenout, že právní moc konkurzu stále nenastala a odvolání proti ní bude s největší pravděpodobností podáno zítra," sdělil v úterý odpoledne Hušák v tiskovém prohlášení.

Hušák zadarmo nepracoval, zjistil Cupka

Cupka rovněž shledal, že Hušákovi byla vyplacena záloha na jeho plat generálního ředitele za květen, a to ještě před vyhlášením konkurzu a před převzetím společnosti insolvenčním správcem. „To odporuje opakovaným veřejným prohlášením Hušáka v médiích o tom, že prohlášením insolvence začíná pro společnost ‚pracovat zadarmo‘,“ sdělila Tichá.

Správce prostřednictvím šéfa krizového týmu vyzval Hušáka, že pokud se chce svého platu vzdát, aby tak učinil prostřednictvím dokumentu se všemi právními náležitostmi, nebo aby se zdržel nepravdivých či zavádějících mediálních prohlášení.

"Co se týče zmiňované zálohy na plat za měsíc květen, rád bych informoval, že zálohu na květnový plat dostali na konci května všichni zaměstnanci Sazky. To, že začínám pro Sazku pracovat zdarma, jsem, jak je možné si ověřit, oznámil 25. 5. 2011. Tento můj závazek samozřejmě platí v případě, že budu pro společnost pracovat, pokud ale dostanu výpověď, budu se samozřejmě domáhat závazků vyplývajících ze zákona a mé pracovní smlouvy," uvedl Hušák.

Podle dřívějších zpráv z tisku by Hušák v případě odchodu z loterijní firmy měl dostat odstupné v řádech desítek miliónů korun. [celá zpráva]

Rozpad představenstva: zbyl jen Hušák

Hušák i nadále zůstává předsedou představenstva Sazky a je také už jediným členem statutárního orgánu, který přestal být od minulého týdne usnášeníschopný. V pondělí odpoledne podal svoji rezignaci poslední z členů představenstva předseda Pražské tělovýchovné unie Karel Malý.

Minulý týden se funkcí v představenstvu vzdali zástupce ČSTV Tomáš Král i Jiří Laurenc, šéf asociace Sport pro všechny. Oba následoval prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek a kromě odvolaného Romana Ječmínka z představenstva zmizel i zástupce Sokola Jaroslav Bernard.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské haly O2 arena. Jejími akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

Hlavní události kolem osobnosti Aleše Hušáka
V 80. letech byl spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti, ta jej vedla ve spisech pod krycími jmény Krakonoš a Chapman. Sám Hušák k tomu řekl, že to bylo kvůli jeho práci v SBČS. „Na mém postu mohli pracovat buď ti, kdo byli v partaji, kam bych nikdy nevstoupil, nebo museli pracovat pro StB. Proto jsem na seznamech spolupracovníků. Ale moje spolupráce nebyla o udávání lidí,“ řekl MF Dnes.
V listopadu 2000 jej vyšetřovatel obvinil z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policie vyčíslila škodu vzniklou obchodní transakcí Sazky s akciemi České spořitelny z roku 1995 na nejméně 25 miliónů korun. Podle Sazky se obchod uskutečnil podle tehdy platného zákona. V září 2002 bylo Hušákovo stíhání zastaveno s tím, že nebyl spáchán trestný čin.
Hušákova osobnost budí u pozorovatelů smíšené reakce, někteří jej považují za arogantního člověka bez skrupulí, jiní jej oceňují jako cílevědomého a schopného manažera.
O Hušákových metodách řešení problémů se hovořilo třeba v souvislosti s kritickými reportážemi, kterou o Sazce v letech 2000 a 2001 odvysílala ČT. Loterijní společnost kvůli nim vedla s televizí několik sporů a hrozila vypovězením smlouvy. Spor urovnal až nový ředitel ČT Jiří Janeček, který se rozhodl Sazce omluvit. Rozhodnutí vyvolalo polemiku, zda důvodem omluvy byly skutečně chyby redaktorů, nebo tlak loterijní společnosti.
Největším problémem jeho působení v Sazce se ukázala být stavba víceúčelové O2 areny (do února 2008 Sazka arena), která byla otevřena v roce 2004. Závazky, spojené s financováním haly (výstavba přišla podle Sazky na 7,2 miliardy korun), negativně ovlivnily hospodaření loterijní firmy, výrazně se kvůli nim redukovaly i příspěvky, které Sazka odvádí svým akcionářům, sportovním svazům. Kvůli dluhům skončila firma koncem května v konkurzu.
Loni v lednu upozornila média na Hušákův soukromý majetek, zejména na rozsáhlou usedlost na španělském ostrově Menorka za desítky miliónů korun. Hušák ale své majetkové poměry odmítl komentovat, prohlásil ale, že je „euroobčan“ a za svůj domov zvolil místo, kde žije, to znamená Menorku. Podle obchodního rejstříku má ale nyní trvalé bydliště v Holešovicích, kde si nedávno koupil byt v rezidenčním komplexu Prague Marina.
Podle Hospodářských novin dosahovala Hušákova průměrná měsíční mzda se zahrnutím výdajů na reprezentaci a mimořádné odměny 1,2 miliónu korun. Podle smlouvy mu v případě odvolání náleželo odstupné složené z šedesátinásobku měsíční mzdy a z podílu na zisku za předchozí rok. Sám Hušák nedávno prohlásil, že pro Sazku bude nadále pracovat bez nároku na odměnu.
V současné krizi Sazky, kdy o společnost bojovala dvě uskupení investorů - finanční skupiny PPF a KKCG a spojení firem Penta a E-Invest, podporoval Hušák Pentu a E-Invest.

Hušák v čele Sazky od 1995

Narodil se 27. července roku 1957 v Trutnově. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, po roce 1989 studoval v Kanadě.

V roce 1986 začínal po studiích jako právník podniku Restaurace a jídelny na Praze 4, poté krátce pracoval ve Výzkumném ústavu místního hospodářství. V letech 1987 až 1990 pracoval v odboru devizové legislativy Státní banky československé (SBČS), poté byl tři roky ředitelem obchodní divize Výstaviště Praha a v roce 1994 se stal náměstkem pro ekonomiku v Českém svazu tělesné výchovy (největší akcionář Sazky). Rok nato byl jmenován předsedou představenstva a generálním ředitelem Sazky.

Je ženatý, má dceru a syna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám