Hlavní obsah

Huawei propustila zaměstnance zadrženého v Polsku

Čínská telekomunikační společnost Huawei propustila svého zaměstnance, který byl kvůli podezření ze špionáže zadržen v Polsku. Jeho údajné činy podle sobotního prohlášení firmy „nemají se společností Huawei nic společného”, incident ale poškozuje pověst firmy ve světě.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Logo of Huawei před zastoupením ve Varšavě

Článek

Polské úřady v pátek uvalily vazbu na bývalého vysoce postaveného polského bezpečnostního důstojníka a na zaměstnance Huawei pracujícího v Polsku Wang Wej-ťinga. Obvinily je přitom ze špionáže pro čínské tajné služby. Za to jim v Polsku hrozí až deset let vězení.

Huawei už dříve předstihl švédskou firmu Ericsson a stal se největším výrobcem telekomunikačních zařízení na světě. V západních zemích čelí nyní firma obviněním, že úzce spolupracuje s čínskou vládou a že její zařízení je uzpůsobeno pro špionáž. Huawei taková obvinění odmítá.

Český úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před Vánocemi upozornil, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu.

Před čínskými špiony v České republice varovala nedávno ve své výroční zprávě za rok 2017 kontrarozvědná Bezpečnostní a informační služba (BIS). Prezident Miloš Zeman následně její závěry zpochybnil a tento týden obvinil ředitele NÚKIB i ředitele BIS, že ohrozili pozici a ekonomické zájmy České republiky v Číně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám