Hlavní obsah

Hromadné propouštění oznámilo 41 firem

Novinky, ČTK, bož

Hromadné propouštění v září a říjnu oznámilo 41 zaměstnavatelů. O místo přijde 3100 zaměstnanců. Zhruba 40 procent rušených míst se nachází v Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z údajů generálního ředitelství Úřadu práce ČR.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„K hromadnému propouštění dochází zpravidla v řádu několika měsíců (od oznámení), navíc k němu nemusí dojít stoprocentně. Vše se odvíjí od situace na pracovním trhu a u zaměstnavatele,” uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Dodala, že úřad práce se snaží dělat taková opatření, aby propouštění v jeho evidenci vůbec neskončili a rovnou měli nové uplatnění. Které firmy se chystají propuštět, úřad nesdělil, kromě Moravskoslezského kraje jde ale především o firmy v Praze, na Vysočině, Plzeňském a Středočeském kraji.

V říjnu záměr propouštět oznámilo 20 zaměstnavatelů. Dotknout se to má 1844 pracovníků. Ve srovnání se stejným měsícem loni je firem o sedm víc, upřesnila Beránková. Propouštěných zaměstnanců bylo před rokem o 506 méně. V září potom 21 podniků ohlásilo propuštění 1242 pracovníků.

Pošta propustí 1500 lidí, Hamáček žádá vysvětlení

Ekonomika

Za hromadné propouštění se považuje takové, při kterém ve 30 dnech ve firmě s 20 až sto zaměstnanci dostává výpověď minimálně deset lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky minimálně desetina a ve firmě s víc než 300 zaměstnanci pak minimálně 30 lidí.

Podle zákoníku práce o tom musí zaměstnavatel nejpozději 30 dnů předem informovat odbory či radu zaměstnanců. Musí sdělit důvody i termín propouštění. Předložit musí návrh kritérií pro výběr propouštěných i informace o odstupném.

Rušit místa se chystá od března i Česká pošta, výpověď by mělo dostat asi 1500 lidí.

Nezaměstnanost se od března do konce října zvedla ze 3,0 na 3,7 procenta. V evidenci úřadů přibylo 85 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Danone propustí dva tisíce lidí

Francouzská potravinářská společnost Danone zruší dva tisíce pracovních míst po celém světě. To představuje zhruba dvě procenta její pracovní síly, napsal...

Výběr článků

Načítám