Hlavní obsah

Hospodářský růst ve střední a východní Evropě zpomalí, varuje banka

Novinky, pit
Londýn

Tempo hospodářského růstu v postkomunistických evropských zemích a Turecku v příštím roce zpomalí. Uvedla to Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) s tím, že důvodem je trvající dluhová krize eurozóny, která se negativně podepisuje také na obchodu.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud se dostane eurozóna do recese, stáhne s sebou i tyto země střední a východní Evropy,“ cituje server Financial Times ekonoma Jeromina Zettelmeyera z EBRD. Podle banky může mít současná neutěšená situace ještě větší důsledky globální finanční krize z let 2008 až 2009.

Globální růst se nyní ukazuje jako slabší, takže prostor pro zotavení není příliš veliký. A navíc velký otazník visí nad další budoucností eurozóny.

EBRD z tohoto důvodu snížila odhad tempa ekonomického růstu zemí střední a východní Evropy na 3,2 procenta z letošních 4,5 procenta. Ještě v červenci banka odhadovala letošní růst v regionu o 4,8 procenta a v roce 2012 o 4,4 procenta.

Problémové Maďarsko a Slovensko

Největší pokles by měl postihnout Maďarsko a Slovensko, příliš si vyskakovat nebude moci ani Turecko. Naopak Rusko a další postsovětské republiky by se výraznějšího propadu neměly dočkat, pokud se udrží relativně vysoká cena ropy.

Českou republiku banka nezmiňuje, protože Česko od roku 2007 pomoc EBRD nedostává.

Reklama

Výběr článků

Načítám