Hlavní obsah

Hon finanční správy na daňové podvodníky likviduje nevinné, uvedla Česká televize

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi finanční správou a Nejvyšším soudem stále roste spor ohledně pravomocí. Upozornila na to v úterý Česká televize. Nejvyšší správní soud totiž opakovaně upozorňuje, že drsné metody finanční správy pod vedením Martina Janečka stále častěji dopadají na nevinné majitele firem, kteří se ničeho protizákonného nedopustili.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší soud stále častěji upozorňuje, že drsné metody finanční správy pod vedením Martina Janečka (na snímku vlevo vedle ministra financí Andreje Babiše) stále častěji dopadají na nevinné majitele firem.

Článek

Jedním z příkladů nevinného majitele firmy, na kterého dopadly neúprosné metody finanční správy, je podle ČT majitel firmy Autotrans Petrol Jaromír Kryštof.

„Zazvonil telefon a pracovníci finanční správy nám oznámili, že máme v datové schránce 19 zajišťovacích příkazů. Do půl hodiny se dostavili na firmu. Byli jsme vyzváni, jestli zaplatíme domnělou daň 89 miliónů teď hned. Řekli jsme, že nezaplatíme, a oni, že nám okamžitě zajistí veškerý majetek, peníze na účtech, techniku,“ uvedl Jaromír Kryštof v pořadu Reportéři ČT.

Ze dne na den přišel o firmu

Kryštof tak v mžiku přišel o firmu, kterou budoval dvacet let. Finanční úřad mu prostřednictvím zajišťovacího příkazu zabavil veškerý majetek, včetně technických průkazů a vozů.

Podle majitele firma nikdy předtím neměla s finančním úřadem problémy. „Měli jsme dvacet zaměstnanců. Ze dne na den byli bez práce,“ posteskl si Kryštof.

Zajišťovací příkazy jsou problematický nástroj, neboť jde o předběžné opatření. Postiženým podnikatelům ve chvíli použití nikdo nedokázal jakékoliv porušení zákonů a nevznikl jim ani daňový nedoplatek.

Nejvyšší správní soud je proti

Nejvyšší správní soud s excesivním využíváním tohoto nástroje nesouhlasí. „Správní soudy musí trvat na požadavku individuálního odůvodnění jednotlivých případů. Skutečně konkrétního subjektu, konkrétní daňové povinnosti,“ uvedl soudce Nejvyššího správního soudu Filip Dienstbier.

Podle šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska finanční správa institutu zajišťovacího příkazu zneužívá a likviduje tím podnikatele. Kalousek se proto dopisem obrátil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) i ombudsmanku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám