Hlavní obsah

Kalousek: Daňová správa ničí podnikatele a zneužívá svých pravomocí

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Finanční správa zneužívá takzvaného institutu zajišťovacího příkazu a likviduje podnikatele, řekl ve středu šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Obrátil se kvůli tomu dopisem na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) i ombudsmanku. Náměstkyně ministra financí pro daně Alena Schillerová však kritiku odmítá.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Jedná se o to, že daňová správa pod vedením Martina Janečka kontroluje čím dál více podnikatelů kvůli možným daňovým únikům. Podle týdeníků Ekonom finanční správa vloni vybrala na zajišťovacích příkazech 3,3 miliardy korun.

TOP 09 nyní upozorňuje na zneužívání institutu. „Postup finanční správy je nezákonný, což opakovaně konstatoval také Nejvyšší správní soud, který nedůvodné - tedy nezákonné - zajišťovací příkazy ruší,“ uvedl člen sněmovního ústavně-právního výboru Martin Plíšek (TOP09).

Kalousek podotkl, že instrument se má používat výjimečně a v krajních případech. „Pod politickým vedením ministra Babiše učinila Finanční správa ČR z toho výjimečného instrumentu plošný nástroj likvidace naprosto nevinných podnikatelů, nástroj nekontrolovatelné zvůle, která šíří strach,“ prohlásil šéf topky na tiskové konferenci ve Sněmovně.

„Všichni jsou podezřelí, všichni jsou zloději,“ dodal s tím, že se dopisem obrací na premiéra Sobotku, aby likvidaci podnikatelů vláda zastavila.

Sobotka už o postupu finanční správy v úterý napsal na Twitteru. „Ministr financí by měl doložit, že finanční práva využívá zajišťovací příkazy jen v odůvodněných případech. Jinak je to problém,” uvedl.

Kalousek zároveň napsal i ombudsmance Anně Šabatové, aby prověřila, zda Babišovo ministerstvo neporušuje práva podnikatelů. „V okamžiku, kdy jsou podnikatelé vystaveni evidentní šikaně, tak by se tomu měla věnovat,“ míní Kalousek.

Ministerstvo se proti kritice ohradilo

Náměstkyně ministra financí Schillerová však kritiku odmítá. Finanční správa podle ní naopak postupuje čím dál obezřetněji. „Zajišťovací příkazy jsou jedinou možnou zbraní proti sofistikovaným karuselovým podvodům, kde se rozdíl mezi nenávratně ztracenými penězi a jejich záchranou pro státní rozpočet počítá doslova na hodiny,” konstatovala. Kvalita zajišťovacích příkazů se  podle ní zvyšuje.

Zajišťovací příkaz je jedním z institutů finanční správy proti potenciálním neplatičům daní. Úředníci mohou předpokládanou daň vybrat dopředu a zadržet tak peníze nebo majetek, dokud firma neuhradí částku uvedenou v příkazu.

Správce daně však musí mít podle daňového řádu vážné a důvodné pochybnosti o tom, že by tato daňová povinnost bez použití zajištění byla po vyměření uhrazena.

Reklama

Výběr článků

Načítám