Hlavní obsah

Hollande s Merkelovou čekají na řecké návrhy, na dohodu je málo času

• Aktualizováno

V Paříži se v pondělí vpodvečer sešli francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová na jednání o situaci v Řecku. Varovali, že pro dohodu o nové pomoci zemi nezbývá příliš času. Oba čekají, s čím v úterý na summitu v Bruselu přijde řecký premiér Alexis Tsipras.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová v Paříži

Článek

"Přijímáme výsledek referenda a musíme se řídit tímto rozhodnutím a počkat na to, jak vnímá i ostatních 18 zemí (eurozóny) tento výsledek. Dveře k jednání jsou otevřené," prohlásila Merkelová na společné tiskové konferenci s Hollandem, na které nebyly povoleny otázky novinářů. Podle Merkelové je nutné brát v úvahu názory ostatních členů eurozóny na vzniklou situaci. Řecku, jehož obyvatelé odmítli další hospodářské škrty, kancléřka vzkázala, že pro skupinu platí nejen společná solidarita, ale i společná odpovědnost.

"Času je málo. Chceme, aby tento týden byl návrh na stole, aby bylo možné najít řešení," upozornila také Merkelová.

V podobném duchu hovořil i Hollande, podle kterého na dohodu nezbývá příliš času. Upozornil, že Evropa je uskupení založené na společných hodnotách. "V takové Evropě je místo pro národní suverenitu, ale také pro odpovědnost," řekl.

Před setkáním mluvčí kancléřky Steffen Seibert uvedl, že podmínky pro jednání o novém balíku pomoci pro Řecko nebyly z pohledu německé vlády splněny. K "novým návrhům" vyzval Atény mluvčí francouzské vlády Stéphane Le Foll, který také řekl, že "nikdo" nechce odchod Řecka z eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám