Hlavní obsah

Hodnocení ropného gigantu BP se blíží braku

Novinky, toh

Ropná společnost British Petroleum, která zaneřádila Mexický záliv, se ocitla jen krůček od kategorie braku. Agentura Fitch totiž společnosti snížila hodnocení o celých šest stupňů na rating BBB. Horší ohodnocení dostala BP již podruhé během dvou týdnů, navíc pokaždé s negativním výhledem.

Článek

BP se již několik týdnů potýká s problémem, jak utěsnit či odčerpat ropu unikající z ropného vrtu v Mexickém zálivu. Firma se již dostala pod ostrou kritiku i amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten například požaduje, aby BP vytvořila fond na likvidaci následků přírodní katastrofy.

Právě přetrvávající potíže s únikem ropy si vyžádaly tak razantní snížení ohodnocení, které je určujícím ukazatelem investorů o tom, jak se dané společnosti vede. Rating BP klesl z AA na BBB, tedy jen jeden stupeň od pásma označující investice jako brakové.

Fitch také odhaduje, že celkové náklady na likvidaci škod v Mexickém zálivu by se měly vyšplhat na tři až šest miliard dolarů. Přitom ještě před časem byl odhad dvě až tři miliardy dolarů. Doposud společnost vynaložila zhruba 1,6 miliardy dolarů.

Na koncern se také snesla série žalob, kterých je již přes dvě stě.Odhaduje se, že na pokutách a odškodnění tamních podnikatelů by mohla firma zaplatit až od dvou do osmi miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám