Hlavní obsah

Hledá se partner pro ČSA, vyhlásila vláda

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda na svém čtvrtečním jednání posvětila plán, který počítá s hledáním strategického partnera pro České aerolinie (ČSA). Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Přípravu tohoto procesu má za úkol společnost Český Aeroholding, která je majoritním akcionářem ČSA.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

ČSA létají se ztrátou.

Článek

„Český Aeroholding pošle ještě dnes dopis 50 největším mezinárodním leteckým přepravcům k účasti v tomto tendru,“ sdělil Jakob. Ti budou mít čas do konce listopadu, aby vyjádřili nezávazně svůj zájem. Na začátku prosince pak ministerstvo financí veřejně oznámí seznam všech přihlášených zájemců.

„Pokud nebude vzhledem k současné těžké ekonomické situaci v leteckém odvětví zájem o účast v tendru nebo nebudou nabídky dostatečně zajímavé, nemusí z výběrového řízení vzejít žádný vítěz,“ nechal se slyšet mluvčí. Jasno o strategickém partnerovi pro ČSA by mělo být do poloviny roku 2013.

Vyhlášený tendr bude už druhým pokusem státu prodat ČSA. V tom prvním v roce 2009 zůstal nakonec jediným uchazečem český soukromý letecký přepravce Travel Service, který za ČSA nabídl jednu miliardu korun. Stalo se tak poté, kdy ze soutěže odstoupil favorit – Air France.

Tehdejší vláda nabídku Travel Service neakceptovala a tendr zrušila.

Tuzemské aerolinky jsou dlouhodobě ztrátové, společnost Ernst na jaře firmu ocenila na 149 miliónů korun.

ČSA se v loňském roce dostaly do ztráty 241 miliónů korun před zdaněním. V roce 2010 vykázaly zisk před zdaněním 76 miliónů korun. Tržby společnosti se loni propadly o přibližně 4,6 miliardy na 16,9 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám