Hlavní obsah

Heinz a Kraft se spojí, za obřím obchodem stojí miliardář Buffett

Výrobce kečupů H. J. Heinz se spojí s potravinářskou skupinou Kraft Foods. Vznikne tak třetí největší potravinářská skupina v Severní Americe.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Warren Buffett

Článek

Dohodu vyjednali majitelé Heinz, což je brazilská investiční firma 3G, a slavný americký investor a miliardář Warren Buffett, píše BBC.

Současní akcionáři Heinz budou ve společném podniku vlastnit 51 procent, akcionáři Kraft 49 procent. Akcionáři Kraftu také získají mimořádnou dividendu v celkové výši deset miliard USD, jejíž výplatu budou financovat 3G a Berkshire. Roční příjmy nové skupiny budou činit 28 miliard USD.

Buffetova investiční společnost Berkshire Hathaway již dříve investovala do akcií Kraft Foods, v roce 2013 se ale většiny akcií zbavila. Berkshire Hathaway spolu se 3G koupili Heinz před dvěma lety za 28 miliard dolarů (700 miliard korun).

Kraft je známý sýry stejného jména a značek Philadelphia a Velveeta či masovými produkty Oscar Mayer. Vlastní také výrobce kávy Maxwell House. Vlastnil také výrobce čokolády a cukrovinek Cadbury, ten se však v roce 2012 oddělil do samostatné společnosti a nyní se jmenuje Mondelez.

Kraft v současnosti bojuje se slabou poptávkou po balených potravinách v USA, protože spotřebitelé stále častěji nakupují čerstvé potraviny s vysoce kvalitními přísadami, a ve čtvrtém čtvrtletí vykázal ztrátu. Na rozdíl od konkurentů Kraft neexpandoval prostřednictvím akvizic do rychle rostoucích oblastí, jako jsou přírodní potraviny a biopotraviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám