Hlavní obsah

Hazard stojí Česko ročně milióny na daních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šedá ekonomika, jíž podle odhadů ekonomů ročně proteče až 200 miliard korun, má spoustu postranních uliček. V jedné z nich bychom našli také řadu českých kasin. Loni v nich hazardní hráči podle oficiálních statistik prosázeli deset miliard korun. Jaké skutečné částky se však v kasinech otáčejí, nikdo neví. Samotní zaměstnanci heren přiznávají, že se v nich zkreslují zisky, a denně tak z jejich účetnictví mizí desetitisíce korun.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Studentům začnou sloužit mimo jiné výtvarné ateliéry, hudebna, jazyková učebna nebo přestavěné šatny vybavené šatními skříňkami.

Článek

Manažer jednoho z pražských kasin nedávno médiím prozradil, že zfalšováním čísel tržeb si jeho podnik denně "uleje" až 200 tisíc korun. Tyto machinace a úniky kasinům procházejí, přestože by kamery měly monitorovat veškeré dění v podniku a filmové záznamy by se měly archivovat.

Povrchní kontroly

Někteří jejich zaměstnanci totiž tvrdí, že kontroly úředníků ze Státního dozoru nad sázkovými hrami jsou často velmi povrchní. Státní instituce se brání tvrzením, že kasin je v tuzemsku mnoho a kontroloři je nestíhají sledovat. Podle tiskového mluvčího ministerstva financí Marka Zemana probíhají kontroly v kasinech zpravidla jednou týdně. 

Nařčení ze zpronevěry, krácení daní a zkreslování údajů ve většině kasin jejich majitelé popírají. Argumentují, že z vydělané částky musí státu platit daně z výnosu a také odevzdat nemalé odvody na obecně prospěšné účely.

"Průměrná tržba kasina v Česku se pohybuje okolo 250 miliónů korun, 75 miliónů si z toho stát strhne jako daň a dalších třicet procent ze zisku ještě odvedeme na veřejně prospěšné účely," řekl Právu prezident asociace kasin Vladimír Eichinger.

Podvody s falšováním tržeb však Právu potvrdila i nejmenovaná krupiérka. "V některých kasinech je to běžná věc, dělají to však lidé z kanceláře, ne my z placu," říká neochotně. Existenci podvodníků ve svých řadách připouští i Eichinger. "Nepoctivci jsou ve všech odvětvích podnikání a je funkcí státního dozoru rozpoznat podezřelé," míní.

Nadace jako dojná kráva

Problémy nevznikají jen v účetnictví. Zákon kasinům ukládá, aby určitou část zisku po zaplacení daně odváděly na obecně prospěšné účely. V posledních dnech se však v médiích množí informace o tom, že ve vedení některých nadací sedí lidé s příbuzenskými či jinak osobními vazbami na šéfy kasin, od kterých pak příspěvky dostávají. Loni poslala kasina nadacím 165 miliónů korun.

"V současnosti už probíhá prověřování odvodů na veřejně prospěšné účely u všech společností, které od nás mají povolení k provozování loterií a sázkových her. Prokáže-li se pochybení, může dojít až k tomu, že společnost, která prostředky odvádí, je bude muset odvést znovu do státního rozpočtu," řekl Právu mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. Kdy budou známy výsledky kontrol, ale nesdělil.

Podle Zemana je také příští týden naplánovaná schůzka pracovníků ministerstva s finančními úřady, kde budou přijata nutná opatření při kontrolách i proti hraní jejich zaměstnanců. Vyskytly se totiž i případy, kdy kontrolor chodil ve svém volné čase do kasina, které přitom prověřoval.

V roce 2003 uložily finanční úřady kasinům za nedodržování právních předpisů na úseku sázkových her pokuty ve 14 případech v celkové výši 600 tisíc korun. Důvodem pro jejich uložení byly zejména nedostatky ve vedení evidence návštěvníků kasina, ve vedení protokolů o ztracených a nevrácených žetonech a v monitorování her a uchovávání záznamů z tohoto monitorování.

Automaty nesou víc

Česko je oblíbenou destinací hazardních hráčů z celého světa i podnikatelů v oboru. Zaevidováno je zde sto padesát kasin, což je vysoko nad evropským průměrem. V Rakousku prosperuje jen dvacet podniků, šestnáct kasin je v Nizozemsku a dvanáct u Německých sousedů.

Loňské zisky českých heren dosáhly 2,1 miliardy korun. Jejich obliba však klesá kvůli rostoucí konkurenci ze strany výherních automatů a loterií. Kursovní sázkařství je také velmi populární, zisky v roce 2003 již přesáhly miliardu korun.

Mezinárodní společnosti si krást však nemohou dovolit, spíše se jedná o jednotlivce, říká Eichinger. Majitelé kasin mají podle něj proti jiným podnikatelům horší možnosti odpisů z daní, a tak zkoušejí cokoliv.

Anketa

Navštívili jste někdy kasino?
Ano, občas tam zajdu
33,9 %
Byl/a jsem tam jen jednou
30,7 %
Ne, neláká mě to
35,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 283 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi loni prosázeli téměř 80 miliard korun

Největší nárůst zaznamenaly kurzové sázky. Češi do nich investovali více 11,7 miliard korun. Kurzové sázky už přitom nejsou tematicky jen výsadou sportu. Češi...

Výběr článků

Načítám