Hlavní obsah

Hašek se Sobotkou horovali pro české potraviny

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Máme poslední příležitost zachránit české potraviny, jinak se může stát, že lidé budou po tuzemských potravinách volat, ale už žádné nebudou. Na to upozornili předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a první místopředseda strany Michal Hašek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka chtějí zachránit tuzemské potraviny

Článek

V případě, že ČSSD vyhraje volby, chce si posvítit na velké řetězce tak, aby daly větší prostor českým potravinám. Sobotka také upozornil, že v současnosti je podíl českých potravin na trhu nejmenší od roku 1989.

„Za prvních devět měsíců tohoto roku Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že třetina dovozových potravin byla nekvalitních. Potvrdilo se také naše podezření, že většina nekvalitních potravin se k nám dostala prostřednictvím řetězců. Mluvíme o krysách v sušenkách, sklu v dětské výživě nebo koňském mase místo hovězího. České potraviny už tvoří jen polovinu podílu potravin v maloobchodu. Toto je práce minulých vlád,“ prohlásil Sobotka.

Dorovnávat dotace

„Upozorňovali jsme pravicové vlády, aby udělaly něco pro podporu českých zemědělců. Místo toho byla Nečasova vláda první, která nevyplatila národní podporu českým zemědělcům, a nedorovnala tak evropské dotace. Naši zemědělci tak nedostali to, co jejich kolegové v Polsku nebo na Slovensku. Vládě se nepodařilo také na úrovni Evropské unie vyjednat rovné podmínky pro novou společnou politiku, a tak hrozí, že naši zemědělci budou diskriminováni,“ upozornil stínový ministr zemědělství Hašek.

„Je potřeba podporovat zemědělství i proto, aby se udržela zaměstnanost na venkově a venkov se tak nevylidňoval. Za pár let odejde do důchodu celá generace lidí, kteří celý život pracovali v zemědělství. Proto potřebujeme i kvalitní zemědělské školství,“ dodal.

Vyšší sankce a průhledné marže

Podle Sobotky je ČSSD připravena přijmout rychlá a razantní opatření na podporu domácích produktů. „Měli bychom regulovat řetězce tak, aby zveřejňovaly podíl českých potravin, aby nezneužívaly svého dominantního postavení. Řetězce by se měly chovat tak, jak to dělají na západ od našich hranic, kde by si některé praktiky nemohly dovolit,“ dodal Sobotka.

Podle Haška je potřeba podporovat produktivní zemědělce, nikoli „farmáře z Václaváku“.

„To jsou lidé, firmy, které mají sídla na Václavském náměstí, vlastní rozsáhlé pozemky v podhůřích, jednou či dvakrát za rok si někoho najmou, aby tam posekal trávu, a pak jen inkasují dotace,“ řekl Hašek.

„V případě, že se dostaneme k vládě, chceme vyšší sankce pro obchodníky, vyšší informovanost zákazníků například zvětšením písma na etiketách, zprůhlednit marže obchodních řetězců a také bychom se měli inspirovat západem, kde jsou silné národní řetězce,“ dodal Hašek s tím, že je třeba se zamyslet i nad potravinovou bezpečností a soběstačností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám