Hlavní obsah

Hackeři se zmocnili PIN 40 miliónů klientů amerického řetězce, tvrdí zdroj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Hackeři, kteří se v polovině prosince dostali k informacím o platebních kartách až 40 miliónů klientů amerického řetězce Target, mají k dispozici i kódovaná čísla PIN. Tvrdí to agentura Reuters, která se odvolává na zdroj blízký zpracování dat. Krádež údajů o platebních kartách řetězce Target je zřejmě druhá největší tohoto druhu ve Spojených státech.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Jedna z poboček řetězce Target

Článek

Jedna z velkých amerických bank se dokonce obává, že hackeři budou schopni kódovací znaky rozluštit a z účtů obětí pak vybírat peníze. Zdroj, který informace poskytl, si přál zůstat v anonymitě, protože krádež dat se stále ještě vyšetřuje.

JPMorgan Chase a Santander Bank už snížily limity pro výběr z bankomatů a částky, které lze zaplatit u obchodníků.

Mluvčí řetězce Molly Snyderová uvedla, že nezakódovaných dat k číslům PIN se nikdo nezmocnil a že nebylo prokázáno, že by čísla PIN byla nějakým způsobem zneužita. Potvrdila sice, že některá „kódovaná data” byla ukradena, odmítla však říci, zda se to týká i PIN.

"Stále nemáme důvod se domnívat, že byla zneužita čísla PIN, ať už zakódovaná či nezakódovaná. Dosud nám nikdo nic takového nesdělil ani v rámci komunikace s finančními institucemi," sdělila mluvčí v e-mailové zprávě s tím, že vyšetřování je teprve na počátku.

Třetí největší řetězec

Target je třetím největším maloobchodním řetězcem v USA. Podnik minulý týden oznámil, že hackeři ukradli data až 40 miliónů uživatelů platebních karet, s nimiž lidé v tomto řetězci zaplatili v prvních třech týdnech předvánoční sezony. Svým rozsahem jde v USA o druhou největší krádež dat k platebním kartám. [celá zpráva]

Řetězec prozatím nesdělil, jakým způsobem byly jeho počítačové systémy napadeny, útok nicméně popsal jako velmi propracovaný. Škody po tomto kybernetickém útoku mohou jít až do stovek miliónů dolarů, zatím však není jasné, kdo je zaplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám