Hlavní obsah

Gazprom přiškrtil Bělorusku dodávky zemního plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruský plynárenský monopol Gazprom sníží dodávky zemního plynu do Běloruska téměř o polovinu poté, co země neuhradila dluh 456 miliónů dolarů za dodávky. Do Evropy by měl plyn proudit bez omezení.

Článek

"Snížíme dodávky o 45 procent, ale zachováme tranzitní dodávky do Evropy přes Bělorusko," řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti Sergej Kuprijanov. "Bělorusko zatím nenabídlo nic, co by vyřešilo otázku dluhu, který považujeme za porušení předchozích dohod. Mají peníze na splacení dluhu a my nechápeme, proč to nechtějí udělat," dodal.

 Dluh vznikl poté, co Gazprom od počátku tohoto roku zvýšil cenu plynu pro Bělorusko  a Ukrajinu na více než dvojnásobek.  Obě země si tento krok nechtěly nechat líbit a obvinily Moskvu, že se jedná o politicky motivovaný čin. Důsledkem krize došlo k poklesu dodávek ropy a plynu do Evropy, protože země odebíraly suroviny, určené pro ostatní evropské země. Bělorusko i Ukrajina se na konec s Gazpromem na vyšších cenách dohodly.

Gazprom je největším producentem zemního plynu na světě a na zásobování evropských zemí se podílí asi čtvrtinou. Klíčovou cestu pro ruský plyn do Evropy představuje Ukrajina. Přes Bělorusko dodává Gazprom plyn zejména do Polska a Německa.

Reklama

Související články

Gazprom odpojí Ukrajinu od dodávek plynu

Ruský plynárenský gigant Gazprom na přelomu roků oznámil, že od neděle odpojí Ukrajině dodávky zemního plynu. Rozhodl se tak poté, co země nepřistoupila...

Výběr článků

Načítám