Hlavní obsah

Gazprom kvůli mrazům snížil export plynu do Evropy

BUDAPEŠŤ/MOSKVA/ŘÍM

Ruský plynárenský kolos Gazprom ve středu začal opět omezovat přísun zemního plynu do střední a západní Evropy, tentokrát kvůli těžkým mrazům ve své zemi. Znatelný pokles dodávek hlásí Maďarsko a menší omezení Itálie. Gazprom snížení dodávek potvrdil a uvedl, že příslušné klienty informoval. Pokles zaznamenalo i Slovensko, dodávky do ČR jsou v pořádku.

Článek

"Tlak (v plynovodu) na maďarsko-ukrajinské hranici klesl o zhruba 20 procent," řekl mluvčí maďarského ministerstva hospodářství Gergely Abraham. Mluvčí místní plynárenské skupiny MOL uvedl, že dodávky z Ruska se snížily o osm miliard krychlových metrů na 31 miliard kubíků.

Dodávky zemního plynu poklesly také na Slovensku. Mluvčí společnosti Slovenský plynárenský priemysel řekla, že firma omezení nepovažuje za příliš výjimečné. Podobná situace se prý opakovala při velkých zimách i v předchozích letech.

Do České republiky plyn proudí bez omezení. Podle mluvčího RWE Transgas Martina Chalupského dostává Česká republika dodávky zemního plynu v rámci sjednaného množství.

Gazprom potvrdil, že skutečně snížil dodávky plynu do Maďarska a přes ně do Bosny a Hercegoviny, aby v nynější krizové situaci zbylo více na domácí odběratele. Největší světový producent plynu neuvedl, jak velké by mohlo být případné snížení dodávek do plynovodu, který vede přes Slovensko do Rakouska a Itálie.

Italská vláda svolala mimořádnou schůzku

Italský energetický podnik Eni však už nahlásil, že za posledních 24 hodin se dodávky ruského plynu do Itálie snížily 5,4 procenta pod úroveň poptávky. Představuje to výpadek asi čtyř miliónů kubíků, to však bylo nahrazeno z rezerv, uvedl Eni.

Italská vláda svolala na čtvrtek mimořádnou schůzku s činiteli energetických společností Eni, Enel a Edison na téma zásobování zemním plynem. V úterý již vláda nařídila omezení dodávek plynu některým průmyslovým odběratelům, protože Itálie rovněž zažívá vlnu mrazů. O situaci bude dnes jednat maďarský ministr hospodářství János Kóka se společností MOL.

Mluvčí MOL Sándor Kantor uvedl, že prozatím snížení dovozu nevyvolává potřebu omezit dodávky domácím odběratelům. "Jakmile teploty v Rusku klesnou na 25-40 stupňů pod nulou, spotřeba zde vzroste a export klesá. To se stávalo i dříve," řekl Sandor.

Sibiřské mrazy

Do centrální části Ruska kolem Moskvy dorazily tento týden sibiřské mrazy a teploty se tam pohybují kolem 30 stupňů po nulou. Na Sibiři teploty klesly až pod 50 stupňů. Moskva dnes přešla na mimořádný režim spotřeby energie.

Ukrajinský ministr paliv a energetiky Ivan Plačkov dnes řekl, že podle dohody s Ruskem Ukrajina snížila tranzit plynu dále do Evropy o 40 miliónů kubíků denně. Přes Ukrajinu směřuje do Evropy asi 80 procent ruského plynu.

Pokles tlaku v plynovodu z Ruska přes Ukrajinu zažívá střední a západní Evropa letos již podruhé. V prvních dvou dnech roku klesly dodávky například do Maďarska o více než 50 procent v důsledku cenového sporu mezi Gazpromem a Ukrajinou.

Maďarsko je u zemního plynu závislé na Rusku ze 70 procent své spotřeby. Podobně je na tom Česká republika, zatímco Itálie jen z necelé třetiny. Ministři zemí visegrádské čtyřky by měli v příštích týdnech na podnět Maďarska jednat o možnostech zlepšeného zabezpečení energetických zdrojů ve světle zvýšené nejistoty dodávek z Ruska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám