Hlavní obsah

Gazprom i přes ukrajinskou krizi vyvezl více plynu do Evropy

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom zvýšil v prvním pololetí vývoz plynu do Evropy o téměř tři procenta na 82,88 miliardy krychlových metrů. Informovala o tom v úterý agentura Reuters. Údaje jsou podle firmy důkazem, že zahraniční zákazníci mají navzdory ukrajinské krizi o ruský plyn stále zájem.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Regulační stanice plynu v Poltavské oblasti na Ukrajině

Článek

Rusko nyní v důsledku svého postupu vůči Ukrajině čelí sankcím ze strany západních zemí. Gazprom v polovině června kvůli sporům ohledně nezaplacených účtů zastavil dodávky plynu určené Ukrajině. [celá zpráva]

Nadále VŠAK přes Ukrajinu posílá plyn evropským zákazníkům. Firma v úterý upozornila, že tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropy zůstává stabilní.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky a pokrývá kolem 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii.

Gazprom nicméně minulý týden pohrozil, že by mohl omezit nebo zastavit dodávky plynu těm evropským firmám, které zpětně dodávají ruský plyn na Ukrajinu.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám