Hlavní obsah

Francouzská ekonomika překvapivě zastavila růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Růst francouzské ekonomiky se v letošním druhém čtvrtletí překvapivě zastavil, i když ještě na začátku roku ekonomika vykazovala nejlepší výsledky za posledních skoro pět let. Statistický úřad ve své předběžné zprávě uvedl, že růst hrubého domácího produktu Francie v období duben až červen činil nula procent.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

V prvním čtvrtletí ekonomika vzrostla o 0,9 procenta. Analytici se zpomalením tempa růstu ekonomiky počítali, v anketě agentury Reuters ale v průměru předpokládali, že růst zpomalí pouze na 0,3 procenta.

Nepříznivá statistika znamená další problém pro prezidenta Nicolase Sarkozyho, který bude patrně čelit dalšímu tlaku, aby před volbami snížil výdaje a zrušil některé daňové úlevy. Sarkozy se přitom průběžně snaží uklidnit finanční trhy a přesvědčit je, že plán snižování dluhu je schopen prosadit.

Růst se zastavil kvůli spotřebitelům

Příčinou citelného zhoršení stavu druhé největší ekonomiky eurozóny jsou podle statistiků francouzští spotřebitelé. Spotřeba domácností se totiž ve čtvrtletí snížila o 0,7 procenta po růstu o 0,4 procenta v předchozích třech měsících.

Část ekonomů horší výsledek předpovídala. Odkazovala přitom na postoj trhu z tohoto týdne, kdy se objevily spekulace, že Francie by mohla přijít o nejvyšší rating AAA. Přední ratingové agentury sice potvrdily, že nadále počítají se stabilním výhledem, trhy to ale příliš neuklidnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám