Hlavní obsah

Francie se zlobí, že ji britský časopis nazval hrozbou pro eurozónu

Paříž

Představitele francouzské vlády značně pohoršil článek v britském časopisu The Economist. Píše se v něm totiž, že země galského kohouta představuje hrozbu pro eurozónu.

Foto: Giampiero Sposito , Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

Hlavní článek Economistu zpochybňuje ekonomické reformy prezidenta Françoise Hollandea a tvrdí, že nejsou dost ambiciózní. Časopis varuje, že finanční trhy by se mohly obrátit proti Francii, což může znamenat hrozbu pro budoucnost eurozóny.

Řada ekonomů je skeptických, zda socialistická vláda prezidenta Hollandea dokáže do příštího roku snížit deficit veřejných rozpočtů na tři procenta HDP, jak slíbila. Pokud by to nedokázala, může upadnout v nemilost finančních trhů, které by ji znovu vytrestaly tím, že budou prodávat francouzské dluhopisy. Tím by se Francii zvýšily náklady na obsluhu dluhu.

Dosud bezpečný přístav

Francie si v současné době půjčuje za velmi nízké úroky, které jsou u některých splatností dokonce rekordně nízko. Investoři totiž Francii, stejně jako Německo, považují za bezpečný přístav eurozóny. Tedy za zemi, na kterou se mohou spolehnout a kde budou jejich investice v bezpečí.

Economist ale upozorňuje na několik faktorů, které vyhlídky Francie zhoršují. Například veřejné výdaje tvoří až 56 procent HDP, což je nejvíce v eurozóně. Veřejné zadlužení letos vystoupilo na 90 procent HDP, ačkoliv pravidla EU dovolují maximálně 60 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám