Hlavní obsah

Francie dočasně sníží daň z pohonných hmot, aby ulevila řidičům

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault ve středu slíbil dočasně snížit daň z benzínu a motorové nafty, což bude znamenat jejich nižší cenu u tamních čerpacích stanic. K tomuto kroku premiéra přiměla vysoká cena pohonných hmot, uvedla agentura AFP.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault

Článek

Ayrault v rozhlasovém rozhovoru řekl, že snížení daně přichází před chystaným zavedením stálého mechanismu týkajícího se regulace cen pohonných hmot.

Zastavení cen pohonných hmot, které se vyšplhaly k rekordním výšinám, zabudoval do své prezidentské kampaně vítězný socialistický kandidát François Hollande. Situace se stala neúnosnou v posledních několika týdnech, když na světových trzích začala stoupat cena ropy. Tento fakt se pochopitelně odrazil na cenách pohonných hmot u jednotlivých francouzských čerpacích stanic.

Ayrault uvedl, že se společně s ministrem financí Pierrem Moscovicim setká příští týden se zástupci ropného průmyslu. Pak by měl představit definitivní opatření vlády.

Premiér rovněž apeloval na výrobce i distributory pohonných hmot, aby i oni usilovali o snížení cen u čerpacích stanic. Další konkrétní informace o plánovaných opatřeních Ayrault neposkytl. „Snížení daně nebude velké a bude pouze dočasné,“ uvedl.

Ozývají se však hlasy, že snížení daně z pohonných hmot povede k poklesu příjmů, což by mohlo nabourat úsilí vlády snížit v letošním roce rozpočtový deficit na 4,5 procenta hrubého domácího produktu.

V Česku není snížení daně na pořadu dne

Průměrná cena benzínu ve Francii se koncem minulého týdne dostala na 1,58 eura (téměř 40 korun) za litr, zhruba polovinu tvoří daně. Pokud jde o Českou republiku, i zde průměrné ceny benzínu i nafty razantně stoupají. Podle dat společnosti CCS v minulém týdnu zdražil nejprodávanější benzín Natural 95 o 57 haléřů na 37,52 Kč/l, nafta na ceně přidala 60 haléřů na 36,72 Kč/l. [celá zpráva]

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) se snížením spotřební daně nepočítá, už v červnu ve Sněmovně neprošel již v prvním čtení návrh opozice na snížení spotřební daně z nafty. Podle serveru Český benzín už cena Naturalu 95 na některých tuzemských čerpacích stanicích v nedávné době překročila hranici 40 korun za litr. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám