Hlavní obsah

Foxconn zaplatí za převzetí Sharpu 83 miliard, mělo to být mnohem více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchajwanský výrobce elektroniky Foxconn se dohodl na převzetí ztrátové japonské firmy Sharp, dlouholeté ikony tamního elektronického průmyslu. Foxconn, který je jedním z hlavních dodavatelů společnosti Apple, zaplatí za dvoutřetinový podíl v japonské firmě 389 miliard jenů (82,8 miliardy korun), uvedl podle agentury Reuters ve středu Sharp. Částka je výrazně nižší, než kolik Foxconn nabízel ještě před měsícem.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Logo společnosti Sharp v Tokiu

Článek

Jednání o převzetí trvalo několik let. Smlouva na výrazně vyšší částku byla před měsícem již připravená k podpisu. Podle informací BBC měla být původní nabídka dokonce 5,9 miliardy dolarů (144,8 miliardy korun). [celá zpráva]

Další média uváděla částku zhruba o sto miliard jenů vyšší (asi 21 miliard korun), než je nyní konečná částka (v přepočtu tedy asi 104 miliard Kč). Foxconn totiž na poslední chvíli couvl s odkazem na nové informace o zadlužení Sharpu, který balancoval na pokraji bankrotu.

Dohodnutá transakce je i tak největší zahraniční akvizicí v tradičně izolovaném japonském technologickém sektoru. Sharp je podnikem s více než stoletou tradicí, vyráběl například vůbec první japonské televizory.

Dohodu o transakci firmy podepíšou 2. dubna v japonské Ósace.

Foxconn působí i v Česku, kde má továrny v Pardubicích a Kutné Hoře. Vyrábí tam například servery pro datová centra nebo notebooky.

Firma v minulosti čelila kritice kvůli mimořádně tvrdým pracovním podmínkám ve svých závodech.

Reklama

Výběr článků

Načítám