Hlavní obsah

Firo-tour zkrachovala, chce na sebe vyhlásit konkurz

Praha

Společnost Firo-tour, která byla donedávna cestovní kanceláří, uznala úpadek. Firma souhlasí s insolvenčním návrhem, který podali věřitelé. Věc chce řešit formou konkurzu. Firo-tour, která patřila mezi větší cestovní kanceláře, nezískala od letošního ledna pojištění proti úpadku.

Foto: Armando Solis, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Do problémů se dostala kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím opatřením. Prodeje zájezdů jí klesly meziročně o 90 procent. Od ledna fungovala jako agentura, což znamená, že přeprodávala zájezdy jiných firem.

Cestovní kancelář Firo-tour pozastavila činnost. Nemá pojištění proti úpadku

Cestování

Jeden z klientů podal v dubnu Krajskému soudu v Praze insolvenční návrh spojený s návrhem na prohlášení konkurzu. Spis byl později předán příslušnému soudu, tedy Městskému soudu v Praze. Ten návrh v červnu pro bezdůvodnost odmítl.

Proti rozhodnutí se ale odvolala Slavia pojišťovna, která do konce loňského roku Firo-tour zajišťovala proti úpadku. Klientům CK vyplatila podle své mluvčí Martiny Lambert do 19. října zhruba 125 milionů korun, dalších několik desítek milionů korun má připravené k odeslání.

Tento týden Firo-tour uznala, že není schopna splácet závazky, splňuje znaky úpadku a navrhla vyhlásit konkurz.

Covid změnil přístup klientů cestovek. Více se zajímají a požadují jistoty

Cestování

Ministerstvo pro místní rozvoj letos ke konci září evidovalo 620 aktivních cestovních kanceláří. Činnost k tomuto datu od začátku roku přerušilo 84 kanceláří, devět bylo zrušeno a 11 vyhlásilo úpadek. Na začátku loňského roku v ČR fungovalo 856 CK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám