Hlavní obsah

Firmy zakazují zaměstnancům eRoušku a trasování, tvrdí odborář Středula

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé firmy zakazují svým zaměstnancům, aby se účastnili trasování kontaktů hygienou nebo si instalovali aplikaci eRouška. V diskusním pořadu Partie na televizním kanálu CNN Prima News to v neděli uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Článek

„Je řada zaměstnavatelů, kteří, jak jsme zjistili, zakazují lidem trasovat, instalovat si eRoušku a takové věci,“ nechal se slyšet odborový boss.

Středula ale nechtěl uvést, o jaké společnosti jde, ani zda se jedná o masivní problém. „Jsou to velké společnosti a my zítra budeme zítra žádat vládu, aby se v tomto zpřísnil přístup,“ odpověděl na přímý dotaz moderátorky, o které konkrétní firmy se jedná.

Počet hlášení klesá, eRouška přesto rozesílá tisíce varování denně

Software

„Budeme chtít po ministerstvu průmyslu a obchodu a ministerstvu práce a sociálních věcí, aby dala jasně najevo, že když se něco takového zjistí, tak v době nouzového stavu to budeme považovat za přestupek. A obávám se, že vláda o přestupcích zatím neví,“ dodal Středula.

Hamáček: Nouzový stav by mohl trvat do Vánoc

Domácí

Středula dále kritizoval, že vláda dříve neřešila údaje, podle nichž se choroba nejčastěji přenese v zaměstnání. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) jich do 17. října bylo tolik jako za celé září, téměř 27 tisíc.

V září se v práci podle dat získaných hygieniky pravděpodobně nakazilo téměř 60 procent všech pozitivně diagnostikovaných. Šéf odborářů dodal, že odbory na možnost přenosu v hromadných šatnách a v hygienických zařízeních jako sprchy v práci, už dřív upozorňovaly.

Podle předsedy ČMKOS vláda promarnila možnost plošné karantény. Kdyby ji vyhlásila v tomto týdnu, kdy byla volná středa, mohla mít pětidenní karanténu za cenu dvou pracovních dní. Podle Středuly by uzavření ekonomiky bylo ekonomicky nakonec méně nákladné než delší postupná omezení.

Poslední odpoledne před zavřením. Lidé vzali hobbymarkety i kadeřnictví útokem

Ekonomika

Nouzový stav a omezení pohybu lidí či otvírací doby obchodů v Česku kvůli epidemii covidu-19 potrvají zatím do 20. listopadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek sdělil, že vláda využila souhlas Sněmovny a na mimořádném zasedání prodloužila stav nouze, který měl původně skončit 3. listopadu.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) může nouzový stav trvat až do Vánoc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám