Hlavní obsah

Firma: Vývozy do Německa? Značný risk!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina našeho vývozu směřuje do Německa. S velkými nadějemi k němu často vzhlížejí nejen zavedené větší firmy, ale i malé podniky. Ze zdánlivě výhodných kontraktů však mohou snadno zůstat jen pohledávky. Německo je totiž v EU jedno z nejrizikovějších.

Článek

V rozhovoru pro přílohu Firma, která vychází v pondělním Právu, na to upozorňuje šéf Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Pavol Parízek.

Na otázku, které země a odvětví považuje v Unii za nejrizikovější, Parízek reagoval: "Z hlediska makroekonomického i mikroekonomického vývoje je ze zemí EU dlouhodobě nejproblematičtější Německo se zhruba 30 tisíci bankroty ročně, s větší mírou jejich koncentrace zejména v jeho východní části." Podle něho se v Německu s největšími výkyvy, včetně bankrotů středních a velkých firem, potýká zejména stavebnictví.

Ve speciální příloze Euroservis se také dočtete:

Agentura CzechTrade poskytuje našim firmám bezplatnou službu Euroservis, kde se podniky mohou prostřednictvím emailu ptát na nejrůznější legislativní otázky v rámci EU, na daňovou či celní problematiku. Obdobný servis nabízejí i Euro Info Centra.

V pondělním Právu najdete několik konkrétních případů týkajících se podnikání v Německu.

OTÁZKA: Odeslal jsem zákazníkovi do Německa zboží v hodnotě 822 eur spolu s fakturou a dobou splatnosti. Přes četné urgence jsem dosud platbu neobdržel. Zákazník stále tvrdí, že už zaplatil. Jaký postup k vymožení částky by byl nejvhodnější?

Mimosoudní cesta zahrnuje vlastní aktivitu nebo obrácení na inkasní společnost či na příslušného advokáta v Německu. Nejprve je třeba ověřit, zda je dlužník skutečně v prodlení - zda prokazatelně obdržel fakturu, zda byla řádně vyplněna. Je-li dlužník v prodlení, musí mu věřitel zaslat doporučeně platební upomínku a v ní stanovit náhradní termín platby (většinou 14 dní). Jestliže nezaplatil dlužník ani po první upomínce, lze mu spíše výjimečně zaslat ještě upomínku druhou, s kratším termínem (sedm dní), zasíláním dalších upomínek prozrazuje věřitel svoji bezradnost.

Zasílání žádostí o pomoc při vymáhání pohledávky na místní instituce (hospodářské komory, profesní svazy, zastupitelské úřady atd.) bývá neúčinné, protože tyto instituce nejsou kompetentní posuzovat oprávněnost pohledávky.

Pokud dlužník nezaplatil ani po upomínkách, je třeba hledat pomoc těch subjektů, které se vymáháním pohledávek zabývají profesionálně a mají možnost působit na území dlužníka. Otázkou vymáhání pohledávek se zabývá i server Export do SRN (www.exportdosrn.cz).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám