Hlavní obsah

Firma: Jak zabránit krachu

PRAHA

Firmy, jejichž účetní sleduje pouze daňovou zátěž, tedy minulé ekonomické výsledky, věnují málo pozornosti budoucnosti, a riskují tak bankrot. Firma by měla plánovat své finance minimálně na šest měsíců, ideálně na rok dopředu. Podrobně o tom informuje pondělní Právo v příloze Firma.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 6.8.2016. Slavnostní otevření Olympijského parku Ostrava 2016. Olympijská pochodeň.

Článek

Tyto plány by měla důkladně sledovat a upravovat podle nich svou činnost. Díky finančnímu plánování se můžete kritické situaci snadno vyhnout. Objeví-li totiž riziko ztráty likvidity v horizontu roku, není problém vybavit se externí hotovostí například bankovním úvěrem či z jiných zdrojů.

České firmy však řeší platební neschopnost, až když nastane. A to už jim nikdo nepůjčí. "Do finančních problémů se firmy dostávají jednoznačně chybným návrhem nebo realizací podnikatelského plánu. Neplatí to ale u nových firem, tzv. start-upů. Jejich úspěšnost lze odhadnout teprve po jednom až dvou letech existence.

Bankrot je v jejich případě naprosto přirozenou součástí, která by měla vést k novému pokusu bez minulých chyb. Tomu bohužel dnešní předpisy brání, a tak ČR přichází o nezanedbatelnou část ekonomického potenciálu," tvrdí podnikatel a investor Eduard Míka, jenž se podílel na rozjezdu úspěšného internetového obchodu Internet Mal.

Dostatečné rezervy

Právě tato firma založila svůj finanční management na ročním finančním výhledu. Ne účetním nebo daňovém, ale výhledu na cash-flow, tedy likvidní hotovost. Podle Míky má tato firma cash rezervu na tři měsíce provozu. Je tedy schopna fungovat i v případě, že tři měsíce nevygeneruje žádné tržby. "Za těchto podmínek firma přežije aspoň rok, což je dost času pro restrukturalizaci," dodává Míka a zdůrazňuje: "Téměř každá firma, která zjistí, že nemá peníze, má ještě aspoň 20 % rezervy."

V pondělním Právu čtěte:

::Jak včas poznat, že partner krachuje

:: Podle čeho poznat zmanipulovaný konkurs

:: Kde rychle sehnat peníze, když přituhuje

:: Za škodu z nedbalosti lze vzít polovinu platu

:: Co riskujete u papírové firmy

:: Poptávky ze světa ve strojírenství a stavebnictví

 :: Kde získat příspěvky na výrobní haly

:: Případ podvodného prodeje firmy konkurenci

:: Zjednodušíme byrokracii, slibuje v rozhovoru vicepremier Martin Jahn

Poukazuje přitom na firemní automobily, kanceláře, pozemky, další nemovitosti apod. "V jedné firmě jsme prodali 10 vozů po 120 tisících korunách. A protože podnik nemohl fungovat bez aut, získali jsme 10 vozů na operativní leasing. Jen tím jsme na první tři měsíce uvolnili rezervy ve výši téměř jednoho miliónu. A to stačilo k znovuoživení firmy, která dnes generuje relativně vysoké zisky," doporučuje jedno z možných řešení Míka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám