Hlavní obsah

Finanční správa překazila půlmiliardový podvod u DPH

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční správa odhalila půlmiliardový daňový únik na DPH. Daň se podařilo zajistit a vybrat. S cílem daňového podvodu došlo k vytvoření umělého řetězce osob z několika zemí EU včetně Německa a Dánska, mezi kterými docházelo k prodeji zboží tak, aby ho finanční správy jednotlivých států neodhalily. Informovalo o tom ve středu ministerstvo financí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Šlo o odhalený karuselový obchod s komoditami obchodovanými na energetických trzích. Bylo zajištěno a vybráno 500 miliónů korun. Celou tu částku jsme dokázali zachránit," uvedl šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Odhalený podvod se podobal podvodným obchodům s emisními povolenkami, zejména rychlostí prodeje, rychlostí převodu finančních prostředků a vysokými částkami plnění. Řádově se jednalo až o stovky miliónů korun měsíčně.

V Česku se podle ministerstva nacházela jedna z firem, která nepřiznala a neodvedla daň z uskutečněných plnění, přičemž další firmy se sídlem v ČR požadovaly vyplacení nadměrného odpočtu od státu. Podvodu se účastnily i subjekty s ročním obratem v řádech miliard korun, vlastněné zahraničními osobami.

„V boji proti karuselovým podvodům by nám výrazně pomohlo širší uplatnění metody reverse charge, o které usilujeme na poli Evropské komise. I tato komodita, s níž se podvodníci snažili připravit stát o půl miliardy, je na seznamu těch, kde bychom rozšíření tohoto režimu uvítali,“ řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Brusel ale koncem září právě český návrh na rozšíření reverse charge odmítl. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám