Hlavní obsah

Finance zvažují zvláštní daň pro pojišťovny

Praha

Ministerstvo financí uvažuje o zavedení zvláštní sektorové daně pro pojišťovny, pokud se nebude státu dařit plnit rozpočtové cíle. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl náměstek ministra financí Radek Urban. Příjem státu z daně by se podle něj pohyboval v řádu několika miliard korun.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

"Ve stádiu úvah je možnost zavedení sektorové daně na pojišťovny," uvedl náměstek. Realizace návrhu by si podle Urbana vyžádala velmi dlouhou dobu na přípravu a bylo by jej potřeba diskutovat s pojišťovnami.

Náměstek ale nevyloučil možnost zavedení nové daně v nynějším volebním období. "Obecně sektorové daně mají trošku méně škodlivý dopad než některé jiné daně kaskádového typu a podobně," poznamenal Urban.

Výše případné daně by podle Urbana měla být taková, aby její zavedení mělo pro státní rozpočet smysl a na druhou stranu, aby zásah do hospodaření pojišťoven neohrozil jejich další existenci.

"To znamená v řádu nízkých jednotek miliard korun," upřesnil. Daň by se stanovovala z objemu bilance či rezerv, dodal Urban s tím, že tato úvaha je však předčasná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám