Hlavní obsah

Fed snížil úrokovou míru na tři procenta

Novinky, toh
WASHINGTON
Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) snížila ve středu základní úrokovou míru o půl procentního bodu na tři procenta. Stalo se tak na řádném zasedání Fedu. Bankéři před týdnem mimořádně po telefonickém jednání snížili úroky o 0,75 procentního bodu. Analytici další snížení sazeb očekávali. Za týden sazba klesla o 1,25 bodu.

Článek

Centrální banka se snaží pomoci ekonomice. Ta podle statistik za poslední čtvrtletí vzrostla o pouhých 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozími měsíci je to výrazný propad a nejhorší výsledek za pět let. Amerika je tak zase o krůček blíž k obávané recesi. HDP USA vrostlo za celý loňský rok o 2,2 procenta, což je nejméně od roku 2002.

"Není to tak strašná zpráva. Horší je to, že výstavba domů se v Americe propadla nejvíc za poledních 26 let," komentoval situaci analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Podle něj důležitější zprávy přijdou za několik měsíců, to se prý očekává, že výsledky za první a druhé čtvrtletí tohoto roku se dostanou k nule nebo dokonce do minusu.

Amerika flirtuje s recesí

Amerika se v posledních týdnech potýká se sérií negativních ekonomických výsledků - propady zisků významných firem (za očekáváním zůstaly tržby společnosti Apple), propad trhu s nemovitostmi, hypoteční krize. Následkem toho je obava z recese.

Nižší sazby jsou dobrou zprávou pro všechny, kdo mají hypoteční či jinou půjčku, úroky by měly klesnout a tím se sníží i náklady na splácení. 

Strach ze zpomalení americké ekonomiky ukrajuje ze zisků na burzách. Ty se v posledních několika dnech doslova houpají z výrazných propadů do zisků.

"Amerika flirtuje s recesí. Ta je již patrná na trhu s nemovitostmi, jelikož tamní výsledky jsou nejhorší za posledních 26 let," dodal Michl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám