Hlavní obsah

Fastfoodů přibývá. A Češi je berou útokem

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku jsou stovky fastfoodů, restaurací s rychlým občerstvením. Zpočátku k nim Češi, zvyklí zpravidla na polévku nebo párky na stojáka v bufetu, měli nedůvěru, až odpor. To je dnes pryč. Obliba fastfoodů roste a jejich poboček přibývá.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Obliba fastfoodů roste. Ilustrační foto.

Článek

Do některého z řetězců s rychlým občerstvením si zajde několikrát do měsíce 37 procent lidí, vyplynulo z loňského průzkumu agentury STEM/MARK.

Od roku 1992, kdy se otevřela první prodejna McDonald’s ve Vodičkově ulici v Praze, nejenže na český trh přišla většina velkých zahraničních fastfoodových řetězců, ale vznikly také úspěšné české podniky nabízející třeba bagety.

Všichni expandují

Počty jejich poboček se počítají na stovky a každoročně přibývají další. Třeba tržby Burger Kingu nebo KFC se podle údajů firem v posledních letech zvyšují dvouciferným tempem.

Dařit se ovšem nepřestalo ani tradičním stánkům s oblíbeným párkem v rohlíku nebo smaženým sýrem v housce. Lidé mají rychlé občerstvení rádi i přesto, že nepatří právě mezi to nejlevnější.

Průměrná útrata tam podle průzkumu činí 188 korun. To je více, než lidé zaplatí za obědové menu s nápojem v klasické restauraci.

McDonald’s má v současnosti v České republice 97 restaurací a plánuje svou síť, podobně jako ostatní řetězce, rozšířit.

„V prvním roce jsme v České republice stihli otevřít tři restaurace a zaměstnat 230 kolegů, o 25 let později už šlo o 95 restaurací a také počet zaměstnanců vzrostl na 25násobek,“ řekla Právu mluvčí společnosti Zuzana Svobodová. Firma teď v Česku zaměstnává přes 5700 lidí.

Ke stovce poboček se blíží rovněž konkurenční KFC, které vstoupilo na trh o dva roky později. „V roce 2010 jsme otevřeli padesátou pobočku, v roce 2017 osmdesátou a nyní se jistě blížíme ke stovce,“ uvedl pro Právo prezident KFC pro Česko a Rakousko Libor Hubík.

Další z velkých řetězců, Burger King, který vstoupil na trh před deseti lety, má zatím v ČR 18 poboček. „Počínaje loňským rokem uskutečňujeme expanzi značky tempem pět až sedm restaurací ročně,“ sdělil Právu ředitel Burger Kingu pro Českou republiku a Slovensko Daniel Ryška.

Chtějí něco lepšího

Ne vždy nabízejí fastfoody jen smažené produkty s houskou, hranolky a sladkou limonádou. McDonald’s přišel už před lety s nabídkou jablek a se saláty. Prodejci reagují i na to, že chutě zákazníků se časem mění, a rozšiřují sortiment, i když některé výrobky jsou stálicemi.

V Burger Kingu se na špici drží burger Whopper, nejoblíbenějším produktem u McDonald’s zůstává cheeseburger. V KFC lidé nejčastěji volí sendvič Twister a kuřecí křidélka s hranolky.

I tady se ale lidé začínají více zajímat o složení potravin, preferují zdravější jídla a řetězce se tomu přizpůsobují. „Za poslední roky pozorujeme posun od levnějších burgerů k dražším a větší zájem zákazníků o to, co burgery obsahují. Zavedli jsme burger Angus, v němž používáme maso dovážené z Irska. Těší se velkému zájmu a prodejům, přestože stojí 149 Kč,“ uvedl Ryška.

Češi podle Svobodové rovněž oceňují lokální suroviny, a tak se firma snaží co nejvíce spolupracovat s místními dodavateli.

„Daří se nám to například se snídaňovými vajíčky z českých podestýlkových chovů, českým hovězím v prémiových burgerech, ale považujeme za „naše“ i suroviny ze Slovenska, jako jsou mléčné směsi pro shaky a zmrzliny nebo zelenina,“ uvedla.

„Samozřejmě sledujeme i aktuální trendy, a tak jsme v loňském roce zavedli bezlepkový burger, v McCafé nabízíme bezlaktózové mléko a dezerty včetně bezlepkových,“ dodala pro Právo Svobodová.

Obezitolog prof. Štěpán Svačina pro Právo: Nejhorší jsou hranolky
Kdybyste srovnal občerstvení ve fastfoodech a klasických restauracích, dá se říci, kde je stravování zdravější?
Obecně určitě v klasické restauraci.
V jakém ohledu je stravování ve fastfoodech nezdravé?
Nabízí jednu z nejnezdravějších potravin, a to hranolky. Jinak je strava poměrně tučná, obsahuje hodně škrobu, glutamátu, a často se zde smaží.
Fastfoody jsou pořád populárnější. Projevuje se to už na zdravotním stavu obyvatel?
Určitě negativně, podobně jako v USA.
Řetězce ale upozorňují, že přidávají zdravější pokrmy.
To je určitě pravda, můžete si zde vybrat poměrně zdravé jídlo. Když ale sledujete, co si kdo dává, tak to zdravé není.
Jak často může zákazník navštívit fastfood, aby neohrožoval svoje zdraví?
Chyba v jednom jídle obecně nevadí, ale určitě by se to nemělo stávat více než jednou, dvakrát za měsíc. Zvolit si nezdravé jídlo ovšem můžete i v normální restauraci.
Jaké byste dal obecně doporučení lidem ohledně zdravého stravování?
Aby třetinu až polovinu talíře tvořila zelenina, aby maso bylo libové, a ne pečené a smažené. Pokud příloha nepředstavuje více než čtvrtinu talíře a nenasává nějakou tučnou omáčku, tak je celkem jedno, jaká příloha to je.

Anketa

Stravujete se v restauracích s rychlým občerstvením?
Ano, často
6,9 %
Ano, ale jen když není zbytí
33,2 %
Ne
59,9 %
Celkem hlasovalo 2976 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám