Hlavní obsah

„Extra panenský” olivový olej v ČR? Skutečná kvalita je někdy o třídu nižší

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v šesti případech zjistila, že jako extra panenské olivové oleje výrobci označují i výrobky, které patří do nižší třídy kvality. Inspektoři to uvedli v úterý v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

SZPI nařídila nevyhovující šarže stáhnout z trhu a zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Článek

Extra panenský olivový olej musí vznikat mechanickým lisováním oliv za studena bez jakýchkoli přidaných látek. Dále musí vyhovovat smyslově postižitelnými vlastnostmi, hlavně chutí a vůní. SZPI prověřila celkem 20 vzorků. Nevyhovující šarže nařídila prodejcům stáhnout z trhu a s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.

„SZPI se v uplynulých měsících zaměřila na kontrolu dodržování fyzikálních, chemických a senzorických parametrů stanovených pro extra panenské olivové oleje,” uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

V šesti případech byli podle inspektorů spotřebitelé klamáni nepravdivou informací na etiketě, která hovořila o „extra panenském” oleji, ačkoliv obsahem lahve byl olej o třídu nižší kvality.

„V pěti případech šlo o oleje evropského původu, v jednom případě o olej z Tunisu,” doplnil Kopřiva.

Podle inspekce jsou letošní výsledky příznivější než v minulých letech, nicméně ani tak je nepovažuje za uspokojivé. „Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v nesnížené intenzitě i v příštím roce,” uzavřel Kopřiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám