Hlavní obsah

Expobank CZ mění majitele, neměla by už mít ruské akcionáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým majitelem české Expobank CZ, jejímž hlavním akcionářem je od roku 2014 ruský finančník Igor Kim, se stane konsorcium složené z lotyšské Signet Bank AS a amerických investorů. V tiskové zprávě o tom informovala banka. Provedení transakce podléhá souhlasu České národní banky, která byla o dohodě již informována.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jakmile ČNB transakci odsouhlasí a dojde k jejímu naplnění, Expobank CZ přestane mít ruské akcionáře, uvedla banka.

Ve čtvrtek oznámená dohoda je podle banky výsledkem dlouhodobého a veřejně známého záměru akcionářů prodat banku strategickému partnerovi.

„O transakci s výše uvedeným konsorciem jednali akcionáři Expobank CZ od roku 2021. Jejím hlavním důvodem je, že se akcionáři Expobank CZ již dříve rozhodli do budoucna soustředit na své podnikatelské aktivity jinde než v České republice,” uvedl mluvčí Expobank CZ Jakub Švestka.

Komerční banka za jedno dopoledne vyplatila klientům Sberbank 3,7 miliardy

Ekonomika

Se Sberbank CZ, která je další českou bankou s vazbami na Rusko, zahájila koncem února Česká národní banka kroky k odnětí bankovní licence. Důvodem bylo zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem. Ve středu začala výplata náhrad klientů Sberbank CZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám