Hlavní obsah

Evropské odbory: ubráníme sociální model EU

Novinky, Martin Procházka
BRUSEL/PRAHA

Evropské odbory jsou odhodlány bránit sociální model Evropy navzdory společenským a ekonomickým změnám posledních let, které se hluboce dotýkají i oblasti práce. Na jednání 10. sjezdu Evropské odborové konfederace to řekl její generální tajemník Emilio Gabaglio.

Foto: Josef Zajíc

Černá slunce/ Odvrácená strana modernity 1927-1945

Článek

Sjezdu, který se do čtvrtka koná v pražském Kongresovém centru, se účastní delegáti 78 odborových organizací z 35 evropských zemí. Odbory si podle Gabaglia uvědomují nutnost reforem a chtějí se na nich podílet. "Odbory musejí být hlavním hráčem reforem. Zároveň je nutné hájit práva zaměstnanců a vyhnout se jednostranným řešením," uvedl.

Podle Gabaglia je nutné zvýšit evropskou konkurenceschopnost. Toho chce dosáhnout vytvořením fondu, ze kterého by se investovalo do inovací, vzdělání, vědy a životního prostředí. "Z krátkodobého hlediska by tyto investice znamenaly povzbuzení hospodářského růstu, ve střednědobém měřítku potom právě zvýšení konkurenceschopnosti Evropy," prohlásil Gabaglio.

Požadavky na vymýcení chudoby, ochranu lidských práv a trvale udržitelný rozvoj by se podle něho měly stát součástí všech smluv a jednání unie s jinými státy světa.

Kritika ECB

Kritice podrobil zejména činnost Evropské centrální banky (ECB). "Evropská unie provádí nevhodnou makroekonomickou politiku. Evropská centrální banka koná velice málo a s velkým zpožděním. Sleduje navíc jen stabilitu cen a nezajímá ji problém nezaměstnanosti," vysvětlil Gabaglio s tím, že nezaměstnanost v EU opět roste. "Nedaří se s tímto problémem bojovat. Jsem překvapen nečinností evropských úřadů," dodal.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch na sjezdu podpořil úsilí EOK v evropském Konventu o prosazení evropského sociálního modelu do nové ústavy unie. Vyjádřil solidaritu s protestními akcemi odborů, které prosazují tento model ve svých zemích. Uvedl, že stejné postoje zastává i česká konfederace v boji za vyváženou reformu veřejných financí.

"Vstup nových zemí do EU není mávnutím kouzelného proutku, který by vyřešil problémy, ale je šancí, jejíž nevyužití by bylo historickým selháním. Proto české odbory podporují vstup ČR do unie," uvedl Štěch.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach vyslovil naději, že EU přehodnotí po dvou letech omezení volného pohybu Čechů na pracovním trhu unie. Očekává, že ČR prokáže, že státům unie nehrozí masová migrace českých pracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám