Hlavní obsah

Evropské banky mají nejhorší období za sebou, předpovídá Morgan Stanley

– Londýn
Novinky, pit

Evropské banky prošly nejtěžší fází jejich restrukturalizace, nicméně i nadále je čeká několikaleté období s nižším objemem úvěrů. Vyplývá to z výhledu na rok 2013, který představila americká investiční banka Morgan Stanley.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Máme za sebou zhruba čtyři roky procesu, který může trvat desetiletí, kdy banky snižují zadluženost a procházejí restrukturalizací. Z nejhorší a nejvíce zhoubné části bychom však už mohli být venku,“ sdělil analytik Huw van Steenis z Morgan Stanley, jehož cituje agentura Reuters.

Opatření přijatá jednotlivými evropskými orgány, včetně plánu Evropské centrální banky na odkup dluhopisů zadlužených zemí, by měla umožnit bankám „rychlejší čištění bilancí“. To zřejmě povede k větší diferenciaci bankovního kapitálu.

Podle zprávy americké banky je výhled evropských bank na zisk limitován slabou ekonomikou, oddlužováním nebo nízkými úrokovými sazbami. Nicméně je patrný velký pokrok při snižování zahraničního zadlužení, což může pomoci stabilizovat jednotlivé bankovní domy.

Banky v 17členné eurozóně snížily svá zahraniční aktiva za poslední čtyři roky o sedm biliónů dolarů, tedy o 40 procent. V loňském roce se jednalo o dva bilióny dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám