Hlavní obsah

Evropská banka pro obnovu a rozvoj bude opět investovat v Česku

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) bude po 13 letech znovu investovat v Česku. Na svém dnešním zasedání o tom rozhodla správní rada banky, která tak vyhověla žádosti české vlády.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

EBRD se znovu zapojí do investičních projektů, aby pomohla zmírnit dopady pandemie na ekonomiku. Zaměří se přitom na soukromý sektor.

„EBRD se zapojí pouze na přechodnou dobu, maximálně na pět let. Její přítomnost bude ve svém rozsahu omezená,“ uvedla banka.

Přesnou částku, kterou by EBRD mohla v České republice investovat, správní rada neschvaluje. Záleží to vždy na konkrétních projektech a na situaci na trhu.

Třetí vlna. Belgie zpřísňuje opatření

Evropa

„Doplníme podporu, kterou poskytuje Evropská investiční banka (EIB) spolu s Evropskou unií,“ dodala instituce.

EBRD nelze zaměňovat s Evropskou investiční bankou (EIB). Tu totiž vlastní členové EU. EBRD, která sídlí v Londýně, na druhé straně vlastní celkem 69 zemí z pěti kontinentů, podíl v ní má i samotná EU a EIB.

Od roku 1991 EBRD investovala více než 145 miliard eur (3,8 bilionu korun ) do více než 5700 projektů. Investice EBRD v České republice dosáhly 1,2 miliardy eur (31,5 miliardy korun) a směřovaly do 109 projektů, jejichž celková hodnota přesahuje 5,2 miliardy eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám