Hlavní obsah

Evropa vyrobila největší civilní letadlo, unese až 800 cestujících

TOULOUSE

V prvním čtvrtletí letošního roku by se ve vzduchu mělo objevit největší dopravní letadlo na světě - Airbus A380, přezdívané superjumbo. Může přepravit až 555 cestujících, charterová verze až 820 cestujících. Letoun bude velkou konkurencí dosud největšímu civilnímu letadlu Boeing 747.

Foto: kulturaFM

adventní městečko

Článek

Letadlo se veřejnosti přestaví na letišti ve francouzském městě Toulouse v úterý. Tento den ale nezvletí, to až poté, co projde statickými zkouškami. Podle zástupce firmy Airbus ale vzlétne do dubna.

Letadlo může v případě, že si dopravce objedná verzi pro charterové lety, tedy když letoun nebude rozdělený na třídy, přepravit najednou až 820 cestujících. Dosavadní největší dopravní letadlo Boeing 747 unese 416 cestujících a létá od 60. let.

Dopravci, kteří si budou chtít nový Airbus pořídit, si musí připravit 260 až 300 miliónů dolarů (kolem sedmi miliard korun). Jako první si jej objednaly singapurské aerolinky, první letadlo dostanou v roce 2006.

Kromě toho mají o letouny zájem i Air France, Lufthansa nebo Emirates či Korean Air. Nákladní verzi, která je schopná přepravit až 150 tun nákladu, si už objednala i kurýrní služba FedEx.

Kliknutím na obrázek získáte podrobnější informace

Právě díky Korean Air by se letadlo mohlo objevit i na ruzyňském letišti v Praze, kam linka dosud létá strojem Boeing 747.

Podle mluvčí České správy letišť Anny Kovaříkové může Ruzyně A380 bez problémů přijmout. Dráha je pro tak velké letadlo dostačující, o čemž svědčí i fakt, že v Ruzyni zhruba jednou do roka přistává i vůbec největší letoun světa, vojenský Antonov 225 - Mrija.

Ten má o osm metrů větší rozpětí křídel, je o 11 m delší a má maximální vzletovou hmotnost 600 tun, tedy o 40 tun vyšší než A380.

Rozdíly letadel Boeing 747 a Airbus 308
kritériumBoeing 747Airbus 380
počet cestujících416555
nosnost nákladu (tuny)109150
délka (metry)70,673
max. vzletová hmotnost (tuny)397560
maximální dolet (km)13 57015 000
cena (v mld. Kč)cca 5,5cca 7,0

A380 vyostřilo spory Airbusu a Boeingu 

Nový stroj ještě posílí pozici Airbusu na světovém trhu, společnost v posledních letech v prodejích předběhla konkurenční americký Boeing.

Oba podniky jsou navíc ve vzájemném sporu kvůli nedovoleným podporám ať už pro Airbus ze strany EU, tak pro Boeing ze strany USA.

Spor měl skončit před Světovou obchodní organizací, státy se ale dohodly, že se domluví samy a pokusí se podpory zastavit. EU vadí, že USA dávají Boeingu státní zakázky, USA zase vadí, že EU dává Airbusu peníze na podporu výroby, ačkoliv je firma dávno výdělečná. [celá zpráva]

Firma Airbus

Airbus vznikl postupnými fúzemi firem z Francie, Německa, Španělska a Británie. Základnu má ve francouzském městě Toulouse. V současnosti je největší leteckou společností světa, co do počtu zakázek je jejím největším konkurentem Boeing.

Nyní spadá částečně pod francouzsko-německo-holandskou zbrojní společnost EADS (Evropská společnost pro letectví a vesmír)  a částečně pod britský koncern BAE Systems.

Nejnovějším strojem společnosti je Airbus A380, který je zároveň i největším civilním letounem. Pojme až 550 cestujících a poprvé byl představen v roce 2005, kdy se konal první zkušební let. První komerční let se uskutečnil v říjnu 2007, kdy se stojem začaly létat aerolinky Singapore Airlines.

Americká firma už dříve přiznala, že jí vadí především to, že EU podporuje výrobu A380, které zastrčí Boeing ještě více do pozadí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám