Hlavní obsah

Evropa se z krize dostane, ať Čína pomůže nebo ne, tvrdí Juncker

Novinky, pit
Berlín

Předseda skupiny ministrů financí eurozóny, tzv. Eurogroup, Jean-Claude Juncker by rozhodně přivítal čínské investice na starém kontinentě v rámci řešení dluhové krize v eurozóně. Na druhou stranu se neobává, že by se to mělo dít za politické ústupky nejlidnatější zemi světa. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Str, Reuters

Lucemburský premiér a šéf eurozóny Jean-Claude Juncker

Článek

Evropští lídři v rámci bruselského summitu uskutečněného minulý týden na záchranu bankrotujícího Řecka začali koketovat i s možnou pomocí ze strany Číny. Ta má totiž značné přebytky a nabízí se proto, aby je investovala v Evropě.

„Skutečnost, že by Čína či další země mohly být zapojeny do komplexního řešení, mě nedělá starosti ani v nejmenším,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro německou televizi ARD Juncker, který je rovněž lucemburským premiérem.

Jedním dechem však Juncker dodal, že Evropa Čínu k vyřešení svých problémů nepotřebuje. „I kdyby se Čína a další investoři neúčastnili záchranných akcí, tak rozhodnutí, která jsme učinili, jsou dostatečně razantní na to, abychom dokázali překonat dluhovou krizi sami,“ sdělil Juncker.

Žádost o čínskou pomoc se totiž dostala pod palbu kritiky pro potenciálně silné oslabení Evropy ve vyjednávání v politických a hospodářských sporech s Pekingem.

Reklama

Výběr článků

Načítám