Hlavní obsah

Evropa se na Wolfowitze tváří kysele, nic ale nezmůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa není nadšená z Paula Wolfowitze navrženého prezidentem Spojených států Georgem W. Bushem do čela Světové banky (SB). Vytýká mu zejména jeho konzervativní smýšlení - Wolfowitz je mimo jiné rázným zastáncem vnucování amerického systému demokracie muslimským zemím. Hlavním posláním SB je přitom podpora chudých států.

Foto: Miroslav Knotek

Horolezecká kostka ve Škodalandu

Článek

Představitelé evropských států se k Wolfowitzovi vyjádřili suše - slovy typu: "bereme na vědomí". Mnohem ostřejší jsou ale média. Z jejich strany běžně padají slova jako "výsměch" nebo "zděšení".

Pomohlo by Japonsko

Evropské státy však nemají mnoho možností, jak zvolení Wolfowitze, patřícího k tvrdé linii amerických jestřábů, zabránit. USA jsou totiž největším akcionářem SB.

Pokud by Evropa chtěla vše zablokovat, musela by získat Japonsko, druhého největšího akcionáře. To ale není pravděpodobné. Starý kontinent se tak zřejmě v příštích letech bude muset smířit s člověkem, který se podílel na plánech války v Iráku.

Wolfowitz sám se snaží předsudky vyvracet. "Je mi jasné, že v této práci budu muset spolupracovat s ostatními členy banky. Doufám, že zjistí, že umím poslouchat, co říkají. Určitě potřebuji mnoha věcem porozumět," řekl v rozhovoru pro Financial Times.

Další Bushův muž do OSN

Bush stačil ostatní země vyvést z míry už podruhé v jednom týdnu. Poprvé to bylo, když americkým velvyslancem při OSN jmenoval velkého kritika této organizace Johna Boltona.

Evropské země Bushe podezřívají z toho, že právě Bolton má pomoci tomu, aby se OSN dívala trochu příznivěji na působení USA v zemích Blízkého východu a v Iráku.

Teorií, proč to prezident USA udělal, je několik. Jednou je, že Bush chce tyto organizace reformovat k obrazu svému a zájmu své země; další tvrdí, že Bush se chce těchto lidí "zbavit". Tím, že Wolfowitze odstraní z pozice vlivného náměstka ministra obrany a přesune ho do SB, by si mohl zlepšit pozici u odpůrců.

Hlava Světové banky je sice volená funkce, existuje ale letitá dohoda, že jejího šéfa určují Spojené státy, zatímco Evropa dostane vždy post šéfa Mezinárodního měnového fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám