Hlavní obsah

Evropa musí mít plán na zhoršení finanční krize, tvrdí šéf MMF

Pro Spojené státy je v této chvíli naléhavě nutné zasáhnout na ochranu ekonomiky proti eskalující úvěrové krizi a Evropa musí přichystat své vlastní plány pro případ zhoršení problémů. Řekl to v noci na středu v rozhovoru pro agenturu Reuters výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

Foto: Mitch Dumke, Reuters

Šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn

Článek

"Teď je právě ta chvíle, kdy je nutný zásah," řekl Strausss-Kahn. "Nedokonalý plán je lepší než vůbec žádný plán," dodal k plánu americké vlády na vynaložení až 700 miliard dolarů (asi 12 biliónů Kč) na odkup problematických hypotečních aktiv. Plán v pondělí zamítla Sněmovna reprezentantů USA, tento týden by však o jeho změněné verzi měla jednat znovu.

Strauss-Kahn zdůraznil, že k obnovení důvěry na trzích je nutné, aby záchranný balík byl schválen rychle. Je podle něj také důležité, aby americká veřejnost pochopila, co je v sázce, pokud by ekonomika nezačala opět náležitě fungovat.

Pro Evropu je těžší účinně zasáhnout proti případnému zhroucení nějaké velké banky, protože zde chybí celoevropský regulační orgán, řekl Strauss-Kahn. Jednotlivé evropské země zatím řeší problémy se svými bankovními sektory samy.

"Zpracovávání krizového plánu neznamená, že se tím oznamují budoucí potíže. Evropa však není zcela imunní (vůči finanční krizi)," řekl šéf MMF.

Za "riziko pro zítřek" označil nebezpečí nárůstu inflace v důsledku toho, že centrální banky uvolňují na trh zvýšené množství peněz. Proto je podle něj důležité, aby Evropská centrální banka udržovala přísnou měnovou politiku s nynějšími vyššími úrokovými sazbami.

Ameriku čeká oživení příští rok

MMF podle Strausse-Kahna předpovídá americké ekonomice příští rok postupné oživení, tato prognóza je však závislá na přijetí záchranného plánu. Na rozvoj ekonomiky měla podle něj krize zatím jen omezený dopad a hlavním rizikem je další zpomalení kapitálových toků v případě, že vyschnou nebo výrazněji zdraží bankovní úvěry.

Reklama

Výběr článků

Načítám