Hlavní obsah

Euru důvěřuje rekordní počet Němců, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Důvěra Němců v euro roste i navzdory neutuchajícím problémům v 17členné eurozóně. Podle posledního průzkumu se totiž dostala na nejvyšší hodnotu od zavedení společné evropské měny v roce 1999.

Foto: Pawel Kopczynski , Reuters

Příznivci eura mezi Němci převládají.

Článek

Pro euro se vyslovilo 69 procent Němců, nostalgiků po marce bylo 27 procent, jak vyplývá z průzkumu agentury Forsa pro ekonomický deník Handelsblatt.

Společnou evropskou měnu podporují v Německu spíše lidé s vyššími příjmy. Například v domácnostech, které mají minimálně 3000 eur (zhruba 77 000 korun měsíčně), se pro zachování eura vyslovilo 79 procent z nich.

Slábnoucí nostalgii Němců po „staré dobré“ marce ukázala už únorová studie institutu GfK. Zachovat euro si podle ní přálo 65 procent Němců a návrat k národní měně jen 35 procent.

„Pro mnohé neprůhledná krize v eurozóně Němce straší. Postoje k euru jako měnové jednotce se to ale dnes už nedotýká,“ řekl Handelsblattu šéf Forsy Manfred Güllner.

Nejvíce sympatizantů má euro podle něj mezi voliči opozičních Zelených a vládních liberálů. Pro jeho zachování jsou i tři čtvrtiny stoupenců konzervativců kancléřky Angely Merkelové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám