Hlavní obsah

Europoslanci schválili přísnější regulaci bank a toků peněz

Evropský parlament posvětil politiku přísnějších bankovních regulací na Starém kontinentě. V úterý schválená směrnice o kapitálové přiměřenosti má vést k utužení dohledu nad bankami a pravidel pro jejich vzájemné transakce. Má se mimo jiné omezit objem prostředků, jež si banky navzájem půjčují. Cílem opatření je zamezit zamrznutí finančních toků mezi bankami v případě krize.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Směrnici navrhla Evropská komise, která loni pro mezibankovní operace navrhla pětadvaceti procentní limit, anebo alternativní hranici 150 miliónů eur (čtyři miliardy Kč). Záleží na tom, která hodnota je vyšší. EU chce též zpřísnit dohled nad bankami, které působí ve více státech, což by se dotklo i řady českých bank se zahraničními majiteli.

V současnosti se regulátoři starají především o domácí bankovní trh, v budoucnosti by se ale měli snadněji dostávat také k informacím z jiných členských států unie. V EU je přes 40 bank, které působí ve více státech unie.

Mají vzniknout kolegia pro dohled

Poslanci odsouhlasili vznik takzvaných kolegií, která mají tvořit národní regulátoři, v českém případě tedy Česká národní banka. Kolegia by měla dohlédnout na to, že pravidla finančního trhu jsou aplikována stejně ve všech členských státech EU a nejsou porušována. Poslanci dali současně najevo, že tato kolegia by měla být pouze prvním krokem k integrovanému systému dozoru nad bankami.

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek v úterý na zasedání ministrů financí v Bruselu řekl, že Evropská unie nyní prožívá nejhorší dny a týdny hospodářské recese. Evropská komise navíc počátkem týdne zveřejnila novou prognózu, podle níž se letos hospodářství evropské sedmadvacítky propadne o čtyři procenta. V recesi, přestože výrazně nižší, by podle předpovědi měla unie navíc zůstat i v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám