Hlavní obsah

Europarlament schválil unijní patent, firmám se má finančně ulevit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský parlament podpořil zavedení jednotného unijního patentu, jehož cílem je od roku 2014 snížit registrační náklady firmám a zvýšit konkurenceschopnost evropského hospodářství. Diskuse o vytvoření jednotného patentového systému trvala 30 let. Z evropské sedmadvacítky se společným schvalovacím standardem kvůli jazykovým sporům nesouhlasí Itálie a Španělsko.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský parlament ve Štrasburku

Článek

„Vytvořili jsme milník, který podpoří růst v Evropské unii,“ řekla o patentu Cecilia Wikströmová z frakce liberálních demokratů. Novinka podle ní pomůže vyvést EU z krize.

Současný schvalovací proces je v Evropě až 60krát draží než v Číně a 18krát dražší než v USA, protože doposud bylo nutné patenty registrovat v každé zemi zvlášť. Na vytvoření patentu platícího ve všech zemích EU je třeba vynaložit zhruba 32 000 eur (zhruba 809 000 korun), skutečné roční náklady na vytvoření patentů v EU se odhadují na 193 miliónů eur (asi 4,9 miliardy korun).

Řím a Madrid normu kvůli jazykovým právům napadly v Lucemburku u Soudního dvoru Evropské unie, jehož verdikt se očekává v následujících měsících. Pokud soud stížnost Itálie a Španělska odmítne, mohou začít jednotné patenty platit od ledna 2014. Fungovat budou ve třech jazycích – francouzštině, angličtině a němčině.

Debatu o panevropské registraci provázely spory Německa, Francie a Británie o to, kde bude sídlit soud rozhodující o patentových sporech. Na základě kompromisu bude soud rozdělen podle typů patentů do Mnichova, Paříže a Londýna. Hlavní sídlo bude ve francouzské metropoli, ale například otázky týkající se strojírenství a fyziky bude řešit odborné pracoviště v Mnichově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám