Hlavní obsah

Eurokomisař radí Němcům jádro neopouštět

Německo by mělo „nechat ideologii stranou“ a s chystaným dovršením odklonu od jaderné energie ještě počkat, je přesvědčen eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Ukončení provozu ve zbývajících třech jaderných elektrárnách v Německu je zatím plánováno do konce letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Thierry Breton

Článek

Breton stanici France Inter v sobotu řekl, že lhůta by podle něj měla být prodloužena „o rok nebo dva“, protože by to pomohlo s řešením nedostatku energie po snížení dodávek ruského plynu.

Veřejnost pro návrat k tradičním zdrojům

Vzhledem ke klesajícím dodávkám ruského plynu se v Německu v současné době diskutuje o obnovení provozu uhelných elektráren i o prodloužení životnosti jaderných elektráren. V současné situaci jsou obě tyto možnosti u německých občanů oblíbené.

Podle průzkumu DeutschlandTrend pro Morgenmagazin televize ARD by 56 procent Němců uvažovalo o větším využívání uhelných elektráren, jak navrhl ministr hospodářství Robert Habeck. Naopak 36 procent toto opatření odmítá.

Část plynovodu Nord Stream 2 by Německo mohlo přeměnit na přípojku pro LNG

Ekonomika

Pokračování provozu jaderných elektráren i po skončení roku, jak navrhuje opoziční konzervativní blok CDU/CSU a liberální FDP, podporuje

61 procent, zatímco 32 procent si myslí, že by to bylo špatně. Proti návratu k uhlí a jádru se staví zejména příznivci vládních Zelených a mladší ročníky.

Také Friedrich Merz, předseda opoziční křesťanské demokracie (CDU), se v souvislosti s nedostatkem energie vyslovil pro prodloužení doby provozu tří jaderných elektráren, které zůstávají v Německu stále v provozu.

„Ve Francii je v provozu 56 elektráren, zatímco v Německu se diskutuje o dalším provozu tří jaderných elektráren,“ kritizoval Merz v sobotu na zemském sjezdu hamburské CDU. „Ne každý na světě je hloupý, kdo u jádra zůstal,“ dodal politik CDU.

„Toto není doba ideologů, ale doba inženýrů,“ řekl Merz. „Nebudeme se moci vyhnout opětovnému využívání zdrojů energie, které jsme vlastně už nechtěli využívat,“ řekl Merz s odkazem na černé a hnědé uhlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám