Hlavní obsah

EU si vyšlápla na Uber. Měl by žádat o licence a je prý přepravní službou

Aktualizováno

Elektronická platforma Uber, která poskytuje alternativní způsob taxislužby, spadá do kategorie přepravních služeb. Tudíž je možné jí ukládat povinnost opatřit si licence a povolení podle příslušných zákonů zemí, v nichž je aktivní. Uvedl to podle agentury Reuters generální advokát Soudu Evropské unie, který soudnímu dvoru poskytuje právní poradenství.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Muž opouští kancelář firmy Uber v New Yorku.

Článek

Unijní soud v tiskovém prohlášení uvedl, že „jakkoliv se jedná o novátorský koncept, spadá elektronická platforma Uber do oblasti dopravy”. Uber podle poradce "nemůže uplatňovat zásadu volného pohybu služeb zaručenou unijním právem pro služby informační společnosti".

Soud EU se může, ale nemusí ve svém rozhodování tímto názorem řídit, ale většinou tak činí, píše Reuters. Na soud se obrátilo sdružení taxikářů z Barcelony, kteří označili službu Uber Pop za nekalou konkurenci, protože využívá služeb řidičů bez licence.

„Rozhodnutí podminovává tolik potřebnou reformu zastaralých zákonů, které brání miliónům Evropanů přístupu ke spolehlivému svezení po kliknutí tlačítkem,“ uvedl mluvčí Uberu v prohlášení.

Uber často argumentuje, že není přepravní službou, ale že jde o spolujízdu. Služba čelí po celém světě silnému odporu klasických taxikářů, v některých městech ji úřady zakázaly – v dubnu k nim přibylo i Brno. [celá zpráva]

Služba má ale i v EU zastánce, podle kterých přispívá konkurenci, snižování cen a zlepšování služeb. Argumentují, že v době mobilních navigací a GPS už není nutné, aby taxikář ovládal dokonale místopis či měřil ujetou vzdálenost taxametrem.

V USA nyní Uber čelí vyšetřování kvůli softwaru, kterým se bránil před kontrolory. Podobné praktiky měl dříve používat i v Praze. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám