Hlavní obsah

Kontroloři se s Uberem nesvezli. V USA proto teď firma čelí vyšetřování

Americké ministerstvo spravedlnosti zahájilo kriminální vyšetřování provozovatele alternativní taxislužby Uber kvůli používání softwaru, sbírá informace o kontrolorech a označuje je. Aplikace jim pak zabrání ve sjednání spolujízdy, uvedla agentura Reuters. Podobný software používal Uber podle dřívějších vyjádření magistrátu i v Praze.

Foto: © Robert Galbraith / Reuters, Reuters

Logo Uberu na vozidle v San Francisku v Kalifornii

Článek

Uberu programu umožňoval nabízet služby v oblastech, kde neměl povoleno působit, jako například ve městě Portland amerického státu Oregon.

Společnost ho zakázala letos ihned poté, co jeho existenci odhalil list The New York Times. Uber se hájí tím, že program pomáhá identifikovat uživatele, kteří porušují smluvní podmínky aplikace. Přispívá prý k omezení podvodů a ochraně řidičů.

V prohlášení portlandským úřadům Uber zdůraznil, že než v roce 2015 získal povolení k provozování své služby, software používal "mimořádně šetrně".

Technologii Uber zřejmě používal i v dalších částech světa, včetně Česka. Na konci roku 2015 řekl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman, že Uber zablokoval platební karty kontrolorům pražského magistrátu u svých služeb, takže si nemohli taxi objednat.

Agentura Bloomberg zveřejnila videozáznam hádky šéfa Uberu Travise Kalanicka s jedním z řidičů, který si stěžoval na pokles sazeb. Poté, co se video začalo virálně šířit po sociálních sítí, si Kalanick raději najal soukromého řidiče, napsal server Business Insider.

Podle zdrojů agentury Reuters není zřejmá povaha sankcí, jaké budou na firmu uvaleny, pokud vyšetřovatelé dospějí k závěru, že jednala nezákonně. Vyšetřování je nyní v počátečním stádiu. Vyjádřit se k němu odmítli mluvčí Uberu i ministerstva spravedlnosti.

Uber se v poslední době potýká se sérii nepříznivých událostí, včetně obvinění ze sexuálního obtěžování vzneseného bývalou zaměstnankyní či videozáznamu hlasité hádky šéfa podniku Travise Kalanicka s jedním z řidičů, který si stěžoval na pokles sazeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám