Hlavní obsah

EU se chce bránit levnému textilu z Číny

– BRUSEL

Začátkem příštího roku přestanou v zemích EU platit dovozní kvóty na textil z Číny. Evropa proto čeká, že oblečení z Asie se na kontinent pohrne v ještě větším množství, než je tomu dosud. Ministři pro hospodářskou soutěž v zemích EU proto ve čtvrtek schválili plán, podle kterého se mají dovozy kontrolovat.

Foto: Jiří Smutný

Volání noci a Anna-Marie Paseková

Článek

Návrh vypracovala Evropská komise a navrhuje v něm, aby se sledovalo kolik textilu se z Číny do Evropy přiveze a následně se bojovalo proti padělkům slavných značek. Na Čínu nyní připadá asi desetina dovozu textilu do EU.

Současně chce EU podpořit i expanzi evropských výrobců na asijské trhy. "Nemá smysl držet dotacemi nad vodou celý sektor, ale má smysl podporovat ty oblasti v odvětví, která mohou dlouhodobě přežít, protože jsou konkurenceschopná," řekl místopředseda české vlády Martin Jahn, který na setkání ministrů zastupoval ČR.

Textilní průmysl je v Evropě a také v ČR dlouhodobě v úpadku. V Evropě je nyní asi 177 tisíc textilních firem a pracuje v nich 2,7 miliónu lidí. V loňském roce tyto firmy propustily 7,1 procenta zaměstnanců.

Firmy si musejí pomoci hlavně samy

Například čeští producenti varují, že uvolnění obchodu doprovázené přílivem levného čínského textilu v tuzemsku vážně ohrozí až třetinu ze 120 tisíc pracovních míst v odvětví.

"Naše firmy věděly o otevření trhu už od poloviny 90. let. Ty, co si to spočítaly a připravily se, obstojí," míní Jahn. Stát a unie sice mohou pomoci při restrukturalizaci, aby textilky lépe obstály v konkurenci, ale hlavní zátěž bude spočívat na firmách.

Unie uplatňuje na textil clo 9 procent,  USA uplatňují 13 procent, Brazílie 20, Mexiko, Nový Zéland a Pákistán 34 procent a Indie dokonce 99 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám