Hlavní obsah

EU schválila Chorvatsku euro, země ho začne používat v lednu

Chorvatsko se od ledna stane dvacátou zemí Evropské unie používající společnou měnu. Zavedení eura v jadranské zemi, spoléhající na příjmy z turistiky, v úterý schválili ministři financí, jejichž jednání poprvé vedl český ministr Zbyněk Stanjura.

Foto: Yves Herman, Reuters

Slavnostní podpis k chorvatskému přijetí eura, jehož se v Bruselu zúčastnil i český ministr financí Zbyněk Stanjura (uprostřed).

Článek

Současné chorvatské platidlo kuna se podle úterního rozhodnutí ministrů smění za euro v kurzu 7,5345 ku jedné. Česko zůstane od příštího roku jednou z posledních sedmi unijních zemí, které si ponechávají vlastní měnu.

Evropská komise (EK) na začátku června konstatovala, že Záhřeb splnil všechna čtyři kritéria, která Brusel při vyhodnocování připravenosti na přijetí společné měny posuzuje.

Týkají se stavu veřejných financí, úrokových sazeb, cenové stability a směnného kurzu.

Spor o ukradenou kunu skončil, Chorvatsko představilo nový návrh eurové mince

Ekonomika

Zavedení eura v Chorvatsku poté odsouhlasili lídři členských zemí a dnes ministři schválili poslední potřebné dokumenty, včetně směnného kurzu.

„Přijetí eura není závod, ale zodpovědné politické rozhodnutí,” uvedl po jednání Stanjura, který blahopřál svému chorvatskému kolegovi Zdravkovi Maričovi.

Chorvatsko se už od září chystá začít uvádět ceny v dosavadních kunách i v eurech. Oběma měnami půjde platit do půlnoci 14. ledna 2023, poté už zůstane jen ta evropská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám